Στη σκληρή γραμμή κατά των Βρυξελλών επιμένει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, την ώρα που ετοιμάζει μία σειρά από πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει «επιστροφή» στις ιδρυτικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ιταλός πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, δεν μάσησε ιδιαίτερα τα λόγια του. «Αν η Ευρώπη δεν αλλάξει οπτική και στρατηγική, έχει τελειώσει», δήλωσε χαρακτηριστικά και έκρουσε τον κώδωνα του κίνδυνου ως προς το μέλλον της ΕΕ:

Ανησυχώ για την πιθανότητα να καταρρεύσει η Συνθήκη του Σέγκεν. Χωρίς τη Συνθήκη αυτή, η ευρωπαϊκή ταυτότητα τίθεται σε κίνδυνο.

Στρέφοντας το βλέμμα του στο θέμα της οικονομίας, ο Ρέντσι διαμήνυσε ότι η Ευρώπη «χρειάζεται μια ατζέντα για την ανάπτυξη και την μείωση της γραφειοκρατίας», όπως και «μια συμφωνία με τις αφρικανικές χώρες για να αναπτυχθούν οι υποδομές και να μπορέσουν να γίνουν επενδύσεις στις χώρες αυτές».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ρώμη έχει στα σκαριά μία σειρά από πρωτοβουλίες ώστε, όπως αναφέρεται να επιστρέψει η ΕΕ στις ιδρυτικές της αξίες. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Πάολο Τζεντιλόνι, κάλεσε τους συναδέλφους τους των έξι ιδρυτικών χωρών της ΕΕ να συναντηθούν στη Ρώμη για ένα δείπνο εργασίας που θα αποτελέσει την αφετηρία «ενός κοινού στοχασμού για το πώς θα ενισχύσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινώντας από τις κυριότερες προκλήσεις που η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Οι υπουργοί θα μιλήσουν για «το μέλλον της Ευρώπης και τις προοπτικές επανεκκίνησης της διαδικασίας ολοκλήρωσης», σύμφωνα με το κείμενο αυτό.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι το επαναλαμβάνει κάθε τόσο: αυτή η Ευρώπη δεν λειτουργεί πια και, αν δεν αλλάξει, θα εξαφανιστεί, παρασυρόμενη από το κύμα του λαϊκισμού που εξακολουθεί να διογκώνεται, μεταξύ άλλων και στην ιταλική χερσόνησο.

Η ιταλική κοινή γνώμη, αν και τασσόταν για πολλά χρόνια υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, την αρνείται σήμερα, έπειτα από πέντε χρόνια κρίσης και ισχνής ανάπτυξης.

Θα πρέπει, ως εκ τούτου, να κινηθούμε και γρήγορα, σύμφωνα με τον ιταλό πρωθυπουργό, που έχει κάνει την αέναη κίνηση ένα από τα πιστεύω του στην πολιτική.

«Έχει έρθει η στιγμή να ανοίξουμε μια δημόσια συζήτηση για το πώς λειτουργεί σήμερα η ΕΕ και πώς μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα», συνοψίζει για το Γαλλικό Πρακτορείο ο ιταλός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Σάντρο Γκόζι, που πρόσκειται στον Ρέντσι.

Το χρονοδιάγραμμα είναι ευνοϊκό, σύμφωνα με τη Ρώμη. Το 2017 η Ευρώπη θα «γιορτάσει» τα 60 χρόνια της ύπαρξής της μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, ενώ βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στη Γαλλία και στη Γερμανία.

Αυτές οι προθεσμίες «πρέπει να προετοιμαστούν», εξ ου και η ανάγκη να ανοίξει μια δημόσια συζήτηση, κατά τον Γκόζι:

Ποιες είναι οι προτεραιότητες, ποιες είναι οι προκλήσεις και ποιοι είναι οι σκοποί που θέλουμε να επιτύχουμε, και ποιος είναι έτοιμος να συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο;

Ο ιταλός υφυπουργός δεν τρέφει ωστόσο πολλές ψευδαισθήσεις για την ικανότητα που έχει σήμερα η ΕΕ να μεταρρυθμιστεί. «Σήμερα οι πολιτικές συνθήκες για αλλαγή δεν υφίστανται, όμως πρέπει να ξεκινήσουμε μια διαδικασία» που θα μπορούσε να τις ευνοήσει με σκοπό μια «επανεκκίνηση της Ευρώπης», επέμεινε.

Και, στο πλαίσιο αυτό, οι διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία πρέπει να χρησιμοποιηθούν με θετικό τρόπο προκειμένου να «οργανωθούν εποικοδομητικές σχέσεις ανάμεσα στην ευρωζώνη, που πρέπει να βαθύνει, και μια ευρύτερη ενιαία αγορά, η οποία πρέπει να συμπληρωθεί», προσθέτει.

Διότι, για τη Ρώμη, η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων δεν είναι καθόλου ταμπού. «Μια Ευρώπη πιο ολοκληρωμένη θα είναι μια Ευρώπη των διαφορών», σημειώνει στο σημείο αυτό ο Σάντρο Γκόζι. «Είναι απατηλό να σκεφτόμαστε ότι 28 χώρες πηγαίνουν όλες με την ίδια ταχύτητα και κάνουν όλες τα ίδια πράγματα την ίδια στιγμή», εξηγεί. Δεν πρόκειται για τον αποκλεισμό οποιουδήποτε, «όμως δεν μπορούμε πλέον να δεχθούμε πως η μία ή η άλλη χώρα [θα] θέτει βέτο σε ένα σχέδιο εμβάθυνσης», προσθέτει ο ιταλός υφυπουργός.