Αιφνιδιασμό στους κόλπους του ΝΑΤΟ «βλέπει» το Politico με αφορμή τη γερμανοτουρκική πρόταση για εμπλοκή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη φύλαξη των συνόρων προκειμένου να αναχαιτιστούν οι προσφυγικές ροές.

«Αναρωτιέμαι ποιο είναι το περίγραμμα αυτής της πρότασης και γιατί το ΝΑΤΟ;» διερωτήθηκε ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και πρόσθεσε ότι «αυτή δεν είναι δουλειά του ΝΑΤΟ».

Άλλη πηγή του ΝΑΤΟ, φέρεται να δήλωσε στο Politico ότι «το ΝΑΤΟ δεν έχει νομική εντολή ούτε το πλαίσιο για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης».

Η επίσημη αντίδραση του ΝΑΤΟ ήταν ευγενική και προσεκτική, σύμφωνα με το Politico ενώ η αίσθηση είναι ότι το αίτημα ήταν μέχρι τώρα ασαφές και απροετοίμαστο.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ σήμερα και αύριο, Πέμπτη, η οποία σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα επικεντρωνόταν στην ανατολική Ευρώπη, στη Ρωσία, τη Γεωργία και τις δαπάνες άμυνας ενώ το θέμα της Συρίας θα περιοριζόταν στη διάρκεια του δείπνου.

«Αναμένω περισσότερες λεπτομέρειες από τον τούρκο υπουργό όταν θα συναντηθούμε αύριο και ότι οι υπουργοί θα εξετάσουν το ζήτημα», δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τρίτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ. «Νομίζω θα λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη το αίτημα της Τουρκίας και άλλων συμμάχων να εξετάσουμε το τι μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ για να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση, ή τουλάχιστον στην Τουρκία» σημείωσε ο Στολντεμπεργκ, τονίζοντας ότι καμιά απόφαση δεν έχει ληφθεί.

Από την πλευρά των ΗΠΑ ο πρεσβευτής της χώρας στο ΝΑΤΟ, Ντάγκλας Λουτ, ξεκαθάρισε ότι η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι κυρίως δουλειά της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά της Ουάσιγκτον ή του ΝΑΤΟ.

Όπως σημείωσε «η κύρια ευθύνη δεν βαραίνει το ΝΑΤΟ αλλά την Ευρωπαϊκή Ένωση, που από μόνη της δέχεται ότι φέρει την πρωταρχική ευθύνη να υποστηρίξει τα κράτη – μέλη της σε τέτοιες κρίσεις. Όπως ο έλεγχος των συνόρων, η μετανάστευση και ούτω καθεξής», είπε ο ίδιος και τόνισε ότι «πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποιο ακριβώς είναι το αίτημα» από την γερμανική και / ή τουρκική πλευρά.

Σημειώνεται ότι η σχετική πρόταση έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Αχμέτ Νταβούτογλου στη συνάντηση τη Δευτέρα. Αν και ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί τι ακριβώς περιλαμβάνει χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη έσπευσε να τονίσει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε στην γερμανίδα καγκελάριο ότι η οποιαδήποτε εμπλοκή του ΝΑΤΟ θα αφορά τα τουρκικά χωρικά ύδατα και δεν θα πρέπει να θίγει με κανέναν τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Την πρόταση χαιρέτισε πάντως ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια του εκπροσώπου Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος ανέφερε ωστόσο ότι η απόφαση ανήκει στο ίδιο το ΝΑΤΟ σε σχέση με την ευκαιρία και τους τρόπους της ενδεχόμενης εμπλοκής του. «Εμείς χαιρετίζουμε όλες τις συζητήσεις που αφορούν πιθανά μέτρα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, διάσωσης ανθρώπινων ζωών και διαχείρισης των προσφυγικών ροών και των εξωτερικών συνόρων».

Με πληροφορίες από Politico