Το αριστερό κόμμα Podemos διαμήνυσε πως αρνείται οποιεσδήποτε συνομιλίες με τους Σοσιαλιστές στην Ισπανία, εάν δεν ξεκαθαρίσουν τη στάση τους απέναντι στο κεντροδεξιό Ciudadanos.

Δεύτερος στην ιεραρχία των Podemos Ίνιγκο Ερεχόν επεσήμανε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι «φτάσαμε σε ένα στάδιο που πρέπει να επιλέξουμε». Ο Ερεχόν είπε ότι και οι δύο επιλογές που μπορούν να κάνουν οι Σοσιαλιστές, να συμμαχήσουν είτε με το Podemos είτε με το Ciudadanos, «είναι απολύτως θεμιτές, όμως είναι ασύμβατες μεταξύ τους». Όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε πότε θα δεχτεί το κόμμα του να διαπραγματευτεί με το PSOE, απάντησε ότι οι Σοσιαλιστές θα πρέπει προηγουμένως «να επιλέξουν» τη μία ή την άλλη λύση.

Μετά της βουλευτικές εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου η Ισπανία έχει βρεθεί σε αδιέξοδο καθώς κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε την απαραίτητη πλειοψηφία για να κυβερνήσει μόνο του. Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι που ήρθε πρώτο με ποσοστό 28,7%, δεν κατάφερε να συμφωνήσει με κανένα από τα τρία άλλα κόμματα, τους Σοσιαλιστές που ήρθαν στη δεύτερη θέση, το Podemos που κατετάγη τρίτο και το μικρό, φιλελεύθερο Ciudadanos, που διαμήνυσαν ότι δεν θα έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης σε μια δεξιά κυβέρνηση.

Από τις 2 Φεβρουαρίου, οπότε έλαβε την εντολή από τον βασιλιά Φίλιππο, ο Σάντσεθ είχε επαφές τόσο με το Ciudadanos όσο και με το Podemos, χωρίς όμως να ξεκαθαρίσει με ποιο από τα δύο σκοπεύει να συνεργαστεί. Και τα δύο αυτά κόμματα αρνούνται να συνεργαστούν μεταξύ τους σε μια κυβέρνηση συνασπισμού.