Στην ανάγκη να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Συρία συμφώνησαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Ο Ρώσος υπουργός Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ενόψει της συνεδρίασης, στις 11 Φεβρουαρίου στο Μόναχο, της Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης για τη Συρία, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι δύο υπουργοί «συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία μια άμεση κατάπαυση του πυρός και η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλες τις πολιορκημένες περιοχές», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, αμφότεροι επανέλαβαν ότι αντιτίθενται σθεναρά στην επιβολή προϋποθέσεων που θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία.

Την ίδια στιγμή, οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις στη Συρία, ζήτησαν από τις δυτικές δυνάμεις να ασκήσουν πιέσεις στη Ρωσία ώστε να σταματήσει τα αεροπορικά πλήγματα κατά αμάχων, ώστε να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ο Ριάντ Χιτζάμπ, πρώην πρωθυπουργός της Συρίας και επικεφαλής της Ανώτατης Διαπραγματευτικής Ομάδας της αντιπολίτευσης, τόνισε ότι διαπραγματεύσεις μπορούν να γίνουν μόνο με άρση των πολιορκιών, «φρένο» στους ρωσικούς βομβαρδισμούς και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες.

Το Χαλέπι, σύμφωνα με τον κ. Χιτζάμπ, «δεν πρόκειται ποτέ να πέσει στα χέρια των δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Άσαντ».