Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην έκκληση του ΟΗΕ να ανοίξει τα σύνορα της χώρας προκειμένου να απεγκλωβιστούν οι χιλιάδες Σύροι από το εμπόλεμο Χαλέπι, που βρίσκονται στη τουρκοσυριακή μεθόριο.

Ο τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον ΟΗΕ για αδράνεια και κοροϊδία.

«Εσείς του ΟΗΕ, σε τι χρησιμεύετε, αν είναι τόσο εύκολο; Εμείς έχουμε υποδεχτεί 3 εκατομμύρια ανθρώπους από το Ιράκ και τη Συρία. Εσείς πόσους φιλοξενείτε; Ενοχλείστε με 300 ή 500 ανθρώπους, όμως εμείς έχουμε 3 εκατομμύρια», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του σε τοπικούς αξιωματούχους στην Άγκυρα.

«Εσείς, τα Ηνωμένα Έθνη, δώσατε βοήθεια μόνο 450 εκατομμυρίων δολαρίων, όμως εμείς έχουμε δαπανήσει 10 δισεκατομμύρια», συνέχισε και πρόσθεσε σε έντονο ύφος: «Ελάτε, βοηθήστε μας. Όλα είναι εδώ (σ.σ. αυτά που έχει κάνει η Άγκυρα για τους πρόσφυγες). Εκείνοι (σ.σ. οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ) έρχονται, επιθεωρούν, αλλά συνεχίζουν να μας ζητούν ένα πλάνο, προγράμματα. Σταματήστε πιά. Μας κοροϊδεύετε;»

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι μόνο τις τελευταίες ημέρες έφυγαν από το Χαλέπι και τα περίχωρά του 31.000 άνθρωποι, εκ των οποίων το 80% είναι γυναίκες και παιδιά. Η Τουρκία, όπου φιλοξενούνται περίπου 2,7 εκατ. Σύροι και 300.000 Ιρακινοί πρόσφυγες, αρνείται μέχρι σήμερα να ανοίξει τα σύνορά της στους χιλιάδες συγκεντρωμένους στη μεθόριο και προτιμά να τους στέλνει βοήθεια εντός του συριακού εδάφους.

Αντίστοιχη έκκληση με τον ΟΗΕ απηύθυνε και Ευρωπαϊκή Ένωση στην Άγκυρα, δια του αρμόδιου για τη Διεύρυνση επιτρόπου  Γιοχάνες Χαν, ο οποίος υπενθύμισε ότι «η Συμβαση της Γενεύης, η οποία προβλέπει ρητώς την υποδοχή των προσφύγων, εξακολουθεί να ισχύει».

«Η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει υποδείξεις στην Τουρκία για ανοιχτά σύνορα, όταν η ίδια κλείνει τα δικά της», απάντησε χθες σε υψηλούς τόνους ο πρέσβης της Άγκυρας στην ΕΕ Σελίμ Γιενέλ, μιλώντας στην διαδικτυακή πύλη EurActiv.

Σχετικά με το συνωστισμό προσφύγων στα σύνορα της Τουρκίας και της Συρίας, ο τούρκος πρέσβης υπογράμμισε πως η Τουρκία έχει διατηρήσει επί μακρόν τα σύνορά της ανοιχτά, αλλά λόγω της αθρόας προσέλευσης προσφύγων έπρεπε να εισαγάγει μια πολιτική θεωρήσεων για τους Σύρους προς αποφυγή εισόδου εξτρεμιστών ισλαμιστών στο έδαφός της. «Δεν νομίζω ότι η ΕΕ είναι σε θέση να μας υποδεικνύει να ανοίξουμε των σύνορά μας, όταν κλείνει τα δικά της. Θεωρώ ότι είναι αρκετά ειρωνικό. Εμείς έχουμε βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», σημείωσε.