Νέα πυρά κατά της ελληνικής κυβέρνησης εξαπολύει ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς με αφορμή τους χειρισμούς της στο προσφυγικό και ιδιαίτερα, στο θέμα της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Kurrier, ο Κουρτς τονίζει πως «εάν η Ελλάδα προστάτευε τα σύνορά της θα αντιμετωπίζαμε την κατάσταση με τους πρόσφυγες καλύτερα».

Προειδοποιεί, ταυτόχρονα, πως «εφόσον η Ελλάδα δεν δείχνει πρόθεση να δεχθεί βοήθεια (σ.σ.: για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να περιμένω την Ελλάδα, πρέπει να προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε με άλλες χώρες και να σταματήσουμε τους πρόσφυγες στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, και αυτό θα γίνει όχι στη θέση των μέτρων σε εθνικό επίπεδο -ανώτερο όριο υποδοχής προσφύγων- αλλά παράλληλα με αυτά».

Ο Κουρτς, που τους τελευταίους μήνες όπου σταθεί και όπου βρεθεί εξαπολύει πυρά κατά της Ελλάδας, φτάνει σε σημείο να ισχυριστεί στη συνέντευξή του, ότι η Ελλάδα δεν δέχεται πολλές προσφορές από μέρους της ΕΕ και πως οι Έλληνες βρίσκονται στην «άνετη» θέση να μην παραμένει κανένας πρόσφυγας στην Ελλάδα παραπάνω από 24 ώρες, αλλά όλοι τους μεταφέρεται στα «μακεδονικά σύνορα».

«Η Ελλάδα επηρεάζεται μόνον ως χώρα διέλευσης», παρατηρεί ο ίδιος, για να συμπληρώσει πως «εάν η Ελλάδα προστάτευε τα σύνορά της, δημιουργούσε hot spots -και όλα αυτά με ευρωπαϊκή βοήθεια- θα αντιμετωπίζαμε την κατάσταση με τους πρόσφυγες καλύτερα», σημειώνοντας στη συνέχεια πως «αυτό θα ήταν φυσικά για την Ελλάδα μία μεγαλύτερη πρόκληση, επειδή θα σήμαινε ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα παρέμεναν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα».

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών παραδέχεται πως σχετικές συζητήσεις για αποστολή Αυστριακών στρατιωτών και αστυνομικών στα σύνορα με την ΠΓΔΜ διεξάγονται με τα Σκόπια ήδη από την περασμένη χρονιά, όταν, όπως λέει, η Ευρώπη δεν έδειχνε καμία διάθεση να σταματήσει τους πρόσφυγες, και σημειώνει πως τώρα δεν είναι μόνον η Αυστρία πρόθυμη να αποστείλει στρατιώτες και αστυνομικούς, αλλά στις συνομιλίες του με τους ομολόγους του από τη Σλοβενία και την Κροατία διαπίστωσε και τη δική τους σχετική πρόθεση, ενώ κάτι τέτοιο κάνει ήδη η Ουγγαρία.

Πάντως, από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων, Νίκολα Ποπόσκι ανέφερε πως η χώρα του επιθυμεί μία συνολική λύση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, μέρος της οποίας πρέπει να αποτελέσει και η Ελλάδα και προσέθεσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αποδεχτεί μονομερείς λύσεις.

Ο κ. Ποπόσκι σημείωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν συμφέρει στην ΠΓΔΜ «να γίνει η Ελλάδα ένα απέραντο πάρκινγκ προσφύγων και μεταναστών», καθώς, όπως είπε, η χώρα του διατηρεί ισχυρές οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα και έχει καταβάλει προσπάθειες για την ενδυνάμωση της συνεργασίας και της οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, η οποία, συμπλήρωσε, δεν πρέπει να απειληθεί από άλλους παράγοντες.