Την πρόθεση του Βερολίνου να συμμετάσχει σε μία αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με σκοπό τον περιορισμό των προσφυγικών ροών εξέφρασε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Καθώς οι προσπάθειες να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα παρά τη συμφωνία που συνήψαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Άγκυρα ως προς αυτό δεν μοιάζουν να φέρνουν αποτέλεσμα, η Γερμανία και η Τουρκία εξέπληξαν τους εταίρους τους αυτή την εβδομάδα ανακοινώνοντας ότι θα θέσουν το ζήτημα στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

Μία ιδέα θα μπορούσε να είναι το NATO να επιτηρεί τη ροή των μεταναστών και των προσφύγων από τη Συρία που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω του Αιγαίου και να διαβιβάζει πληροφορίες στις τουρκικές αρχές ώστε αυτές να καταδιώκουν τους διακινητές.

«Είναι θετικό το ότι η Τουρκία ζήτησε από το NATO να εντείνει τη ναυτική επιτήρηση στο Αιγαίο στο πλαίσιο των εγγυητικών μέτρων», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στους δημοσιογράφους. «Η Γερμανία θα λάβει μέρος σε αυτές τις δραστηριότητες» της Συμμαχίας, πρόσθεσε.

Ο Γενικός Γραμματέας του Συμφώνου Γενς Στόλντενμπεργκ δήλωσε χθες ότι συνομίλησε με τις κυβερνήσεις τόσο της Γερμανίας όσο και της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι «θα εξετάσουμε πολύ σοβαρά το αίτημα να μελετήσουμε τι μπορεί να κάνει το NATO».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι η Γερμανία και τα άλλα κράτη δεν ζήτησαν από τη στρατιωτική συμμαχία να αντιμετωπίσει μια «απειλή». «Βλέπετε εσείς καμιά απειλή;», ρώτησε ο Αβραμόπουλος τους δημοσιογράφους. «Μιλάμε για ανθρώπινα όντα». Επίσης επισήμανε πως η όποια απόφαση ληφθεί στο πλαίσιο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου θα πρέπει να συζητηθεί και να εγκριθεί από την ΕΕ, η οποία αντιμετωπίζει την κρίση.

Δεχόμενος μια ομοβροντία ερωτήσεων από δημοσιογράφους για λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα μπορούσε να αναλάβει να κάνει το NATO, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μάικλ Φάλον απάντησε:

Οτιδήποτε βοηθά να σωθούν ζωές στην ανατολική Μεσόγειο και συμβάλει να εμποδιστεί το εγκληματικό επιχειρηματικό μοντέλο που βρίσκεται πίσω από τη διακίνηση αυτή είναι καλοδεχούμενο.