Σε καταδίκη ενός χορευτή που έβγαλε selfie με τον… πρώην ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Εθνικού Μετώπου Ζαν Μαρί Λε Πεν, ενώ κοιμάται στο κάθισμα ενός αεροπλάνου προχώρησε η γαλλική δικαιοσύνη.

Στις 12 Δεκεμβρίου, ία ημέρα πριν από τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, ο Γάλλος χορευτής του break dance Μπραχίμ Ζαϊμπά, 29 ετών, ανήρτησε στο Διαδίκτυο μία φωτογραφία όπου διακρίνεται ο ίδιος μαζί με τον ιστορικό ηγέτη της γαλλικής ακροδεξιάς ενώ είχε αποκοιμηθεί, με το στόμα του μισάνοικτο. Την φωτογραφία συνόδευε το σχόλιο:

Βγάλτε τους νοκ άουτ αύριο πηγαίνοντας όλοι σας να ψηφίσετε. Για να διαφυλάξουμε την αδελφική μας Γαλλία!!!

Τον πρώτο γύρο των εκλογών, την 6η Δεκεμβρίου, είχε σηματοδοτήσει το ποσοστό ρεκόρ που είχε συγκεντρώσει το Εθνικό Μέτωπο σε εθνικό επίπεδο, με επικεφαλής την κόρη του Ζαν Μαρί Λε Πεν, τη Μαρίν. Εντούτοις το Εθνικό Μέτωπο δεν κατάφερε να κερδίσει σε καμία περιφέρεια στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης.

Μετά τη δημοσίευση αυτού του φωτογραφικού στιγμιότυπου, ο Ζαν Μαρί Λε Πεν, ηλικίας 87 ετών, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατηγορώντας τον 29χρονο για παραβίαση της προσωπικής του ζωής, ζητώντας εκτός από την απόσυρση της επίμαχης φωτογραφίας που είχε τραβηχτεί πριν από δύο χρόνια, το ποσό των 50.000 ευρώ.

Το Πρωτοδικείο του Παρισιού υπογραμμίζει στην απόφασή του ότι αυτή η selfie, στην οποία διακρίνεται ο αυτουργός της «εμφανώς χαρούμενος με το σκηνικό που φωτογραφίζει» συνιστά «μια επίθεση στο αποκλειστικό δικαίωμα που έχει ο Λε Πεν αναφορικά με την εικόνα του».

Για τον δικαστή, η φωτογραφία αυτή «τραβήχτηκε και δημοσιεύτηκε χωρίς την άδεια του (ενάγοντα) και χωρίς να δικαιολογείται με την πολιτική επικαιρότητα με την οποία δεν συνδέεται παρά μόνο τεχνητά».

Ωστόσο εξηγώντας ότι η φωτογραφία, που αιφνιδίασε τον Λε Πεν «σε μία προσωπική του στιγμή» δεν «τον υποβιβάζει ούτε είναι κακόβουλη» σε αντίθεση με όσα διατείνεται ο ενάγων κι επομένως το Δικαστήριο καταδίκασε τον χορευτή να καταβάλει ως πρόστιμο το συμβολικό ποσό του 1 ευρώ.

Ο Μπραχίμ Ζαϊμπά, γόνος αλγερινού πατέρα και Γαλλίδα μητέρας, γνωστός ευρέως καθώς συμμετείχε σε μια παγκόσμια περιοδεία της Μαντόνα το 2012, με την οποία είχε σχέση,  άσκησε έφεση, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος του, Βενσάν Τολεντανό.