Σε μία μεγάλη πρόκληση προχώρησε σήμερα η Άγκυρα, η οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ έβαλε βόμβα στα θεμέλια της συμφωνίας με την ΕΕ για το προσφυγικό, η οποία επετεύχθη λίγους μήνες πριν.

Όπως μεταδίδει ο Guardian επικαλούμενος τον πρεσβευτή της Άγκυρας στην ΕΕ Σελίμ Γιενέλ, η Τουρκία θεωρεί το σχέδιο να δεχθεί η Ένωση εκατοντάδες 200.000 από την χώρα εάν σταματήσουν οι προσφυγικές ροές, ως μη υλοποιήσιμο.

«Ξεχάστε το! Είναι ανέφικτο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιενέλ, «γκρεμίζοντας» την τελευταία απόπειρα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές.

Προειδοποίησε μάλιστα για νέο «τσουνάμι» σύρων προσφύγων που θα έρθει στην Τουρκία και την Ευρώπη, ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών που διεξάγουν ρώσοι και σύροι στο Χαλέπι. «Μας εκπλήσσει που η Ευρωπαίοι λένε ότι πρέπει να ανοίξουμε τα σύνορα μας για τους Σύρους από το Χαλέπι, όταν ακριβώς αυτό κάνουμε για τα τελευταία πέντε χρόνια. Όλα είναι σε εξέλιξη, άλλο ένα τσουνάμι. Πως θα το αντιμετωπίσουμε;» ανέφερε.

Υπό αυτό το πρίσμα, αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον η επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη εβδομάδα, για τη Σύνοδο Κορυφής. Σύμφωνα με τον Euobserver, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, θα έχει στο περιθώριο της Συνόδου επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μία ημέρα πριν, στις 17 Φεβρουαρίου, θα προηγηθεί συνάντηση όπου θα καθοριστούν οι προτεραιότητες χρηματοδότησης των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, όπως προβλέπει η συμφωνία των 3 δισ. ευρώ μεταξύ Ε.Ε. - Τουρκίας.