current views are: 8

11 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση10:38

Ματτέο Ρέντσι: Η Ευρωπαϊκή Ένωση σφάλλει, μόνον με λιτότητα, πεθαίνεις

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση σφάλλει, μόνον με λιτότητα, κανείς πεθαίνει» τιτλοφορεί σήμερα  άρθρο-παρέμβασή του στην εφημερίδα La Reppublica ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι.

Δημοσίευση 10:38’

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση σφάλλει, μόνον με λιτότητα, κανείς πεθαίνει» τιτλοφορεί σήμερα  άρθρο-παρέμβασή του στην εφημερίδα La Reppublica ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση σφάλλει, μόνον με λιτότητα, κανείς πεθαίνει» τιτλοφορεί σήμερα  άρθρο-παρέμβασή του στην εφημερίδα La Reppublica ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι.

«Έχω μεγάλο σεβασμό στην συζήτηση που αναπτύχθηκε και στην οποία και η Ιταλία έχει να πει και λέει την άποψή της, αλλά η υπόθεση του ευρωπαίου υπερυπουργού Oικονομικών δεν είναι το κεντρικό θέμα. Το πρόβλημα της οικονομίας της Ένωσης, σήμερα, δεν είναι ο υπερυπουργός, αλλά η κατεύθυνση. Διότι, και αυτή είναι η θέση της κυβέρνησής μας, τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη ακολούθησε λάθος δρόμο. Και αν αγαπάμε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, πρέπει να κάνουμε αισθητή την φωνή μας: το κάνουμε για την Ευρώπη, όχι για την Ιταλία», τονίζει ο Ρέντσι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός προσθέτει στο άρθρο του: «Εν περιλήψει: στα οκτώ χρόνια προεδρίας των Δημοκρατικών, οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν ωε στόχο την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την τεχνολογική ανανέωση. Η Ευρώπη έθεσε ως στόχο την λιτότητα, το νόμισμα, την δημοσιονομική πειθαρχία. Σε οικονομικό επίπεδο οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι πριν από οκτώ χρόνια, η Ευρώπη είναι πολύ χειρότερα από ότι πριν από οκτώ χρόνια. Ο Ομπάμα έδρασε ορθά, ο Μπαρόζο όχι.

Η λιτότητα δεν φτάνει. Και, άλλωστε, οι χώρες οι οποίες σημείωσαν ανάπτυξη, στην Ευρώπη, το έκαναν μόνον επειδή παραβίασαν, με μακροσκοπικό τρόπο τους κανόνες σχετικά με το έλλειμμα. Αναφέρομαι στο Ηνωμένο Βασίλειο του Κάμερον το οποίο στήριξε την μείωση των φόρων αυξάνοντας το έλλειμμα στο 5% και στην Ισπανία του Ραχόι, η οποία συνόδευσε την ανάπτυξη με μέσο όρο ελλείμματος που έφτασε σχεδόν στο 6%. Αν η θεραπεία δεν φέρνει αποτέλεσμα μετά από οκτώ χρόνια, μπορεί να μιλήσει, κανείς, για ανώφελη θεραπευτική εμμονή».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός αποσαφηνίζει ότι η χώρα του δεν θέτει θέμα αλλαγής κανόνων, και ότι η οικονομία της κατάφερε να ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης, χάρη στις μεταρρυθμίσεις, στην κατανάλωση και στην εμπιστοσύνη των πολιτών.

«Εμείς οι Ιταλοί πρέπει να έχουμε επίγνωση του ότι η Ευρώπη είναι οι ρίζες και το μέλλον μας», υπογραμμίζει ο κεντροαριστερός επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης και ζητά: «μια κοινή στρατηγική για την μετανάστευση, με διεθνή συνεργασία, αντί για συρματόπλεγμα», «μια ενιαία οπτική για το χρηματιστικό σύστημα, ιδίως στην περίοδο αυτή, μεγάλης αναταραχής, και σε ότι αφορά κάποιες γερμανικές τράπεζες»… «κοινούς κανόνες για την επιλογή των υποψήφιων που θέλουν να ηγηθούν της Ευρώπης, αρχίζοντας από ανοικτή ψηφοφορία των πολιτών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής»

Ο Ματτέο Ρέντσι ολοκληρώνει το άρθρο -παρέμβασή του στην ιταλική εφημερίδα τονίζοντας :

«Είμαστε στην πρώτη γραμμή όχι για τρεις ψήφους παραπάνω, αλλά για να εξασφαλίσουμε ένα μέλλον στα παιδιά μας. Διότι είναι αυτό, σε τελευταία ανάλυση, το οποίο αξίζει πραγματικά».


σχετικα αρθρα