Εκτακτη σύνοδος των ευρωπαίων υπουργών Γεωργίας και Διατροφικής Ασφάλειας θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Λουξεμβούργο με θέμα το φονικό βακτήριο Ε.coli και τις επιπτώσεις του στους παραγωγούς λαχανικών, δήλωσε σήμερα η ουγγρική προεδρία της ΕΕ. Από τη Γερμανία πιθανότατα προήλθε το φονικό βακτήριο, με τους υπευθύνους της «ύποπτης» φάρμας να αρνούνται τις κατηγορίες. «Αποφασίστηκε να συναντηθούν αύριο στις 14:00 τοπική ώρα στο Λουξεμβούργο οι ευρωπαίοι υπουργοί αρμόδιοι για τη Γεωργία και τη Διατροφική Ασφάλεια", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ουγγρικής προεδρίας Μάρτον Χάτζου, σύμφωνα με τον οποίο στην αυριανή σύνοδο "είναι επίσης προσκεκλημένοι» οι ευρωπαίοι Επίτροποι για τη Γεωργία και την Υγεία Ντατσιάν Τσιόλος και Τζον Ντάλι.

Η διεξαγωγή της συνόδου είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 17 Ιουνίου, όμως αποφασίστηκε η επίσπευσή της.

Η φονική επιδημία του βακτηρίου Ε.coli, που πλήττει κυρίως τη Γερμανία, και οι προειδοποιήσεις των γερμανικών υγειονομικών αρχών όσον αφορά την κατανάλωση ντομάτας, αγγουριών και ωμής σαλάτας, προκάλεσαν σημαντική πτώση στις πωλήσεις λαχανικών και στις ευρωπαϊκές εξαγωγές, τις οποίες πολλές χώρες, όπως η Ρωσία, μπλοκάρισαν για προληπτικούς λόγους.

Από τη Γερμανία πιθανότατα προήλθε το φονικό βακτήριο

φύτρες φασολιών που προέρχονταν από αγρόκτημα στη βόρεια Γερμανία εντοπίσθηκαν ως η πιθανότερη πηγή της μόλυνσης από το θανατηφόρο βακτήριο E.coli.

Η φάρμα βρίσκεται στην Κάτω Σαξονία, στην περιοχή του Ιλζεν, νότια του Αμβούργου και παράγει φύτρες οσπρίων και λαχανικών που χρησιμοπούνται στις σαλάτες. Εν αναμονή των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων, οι γερμανικές αρχές έκλεισαν τη φάρμα και συμβούλευσαν τους Γερμανούς να μην καταναλώνουν φύτρες φασολιών.

Ο υπουργός Γεωργίας της Κάτω Σαξονίας Γκερτ Λίντεμαν δήλωσε χθες ότι έχουν προκύψει περαιτέρω στοιχεία που υποδεικνύουν την εν λόγω φάρμα ως πηγή ή μία από τις πηγές της μόλυνσης. Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι η φάρμα παρήγε φύτρες φασολιών, ραπανιών, ρόκας και τριφυλλιού. Τα προϊόντα αυτά είναι πολύ διαδεδομένα στη Γερμανία και χρησιμοποιούνται στις σαλάτες και στα σάντουιτς.

Ο επικεφαλής της γερμανικής φάρμας δηλώνει ότι δεν καταλαβαίνει τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες φύτρα φασολιών που καλλιεργούνται στο αγρόκτημά του ευθύνονται για τη μόλυνση.

Ο Κλάους Βέρμπεκ, διευθυντής της φάρμας «Gaertnerhof Bienenbuttel» δήλωσε στη Neue Osnabrucker Zeitung ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν λιπάσματα στην παραγωγή των φύτρων και ότι δεν υπάρχουν ζώα στο αγρόκτημα παραγωγής βιολογικών προϊόντων.

«Δεν μπορώ να καταλάβω με ποιον τρόπο μπορούν να συνδεθούν οι διαδικασίες που έχουμε εδώ και οι κατηγορίες...Τα φύτρα αναπτύσσονται μόνο από σπόρους και νερό, δεν χρησιμοποιείται καθόλου λίπασμα. Ούτε χρησιμοποιούνται ζωικά λιπάσματα σε άλλα τμήματα της φάρμας», δηλώνει.

Οι αρχές συμβούλευαν εδώ και πολλές ημέρες τους καταναλωτές να αποφεύγουν τις τομάτες τα αγγούρια και τα μαρούλια και σε κάποιο στάδιο αναφέρθηκε ότι τα αγγούρια ισπανικής προέλευσης μπορεί να είναι η πηγή της μόλυνσης.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο FoodSafety.gov για την ασφάλεια των τροφίμων, στοιχεία από αμερικανικές υπηρεσίες δείχνουν ότι έχουν υπάρξει τουλάχιστον 30 περιπτώσεις μολύνσεων από την κατανάλωση τροφίμων που συνδέονται με διάφορα είδη ωμών ή ελαφρώς μαγειρεμένων φυτρών. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για μολύνσεις από Salmonella ή E.coli.

Μετά τη διακοπή της λειτουργίας της φάρμας στην Κάτω Σαξονία, γερμανοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους μήπως το εν λόγω αγρόκτημα δεν είναι η μοναδική εστία της μόλυνσης, ενώ ο Γκερτ Λίντεμαν δήλωσε ότι είναι πιθανόν τα μολυσμένα προϊόντα να έχουν περάσει σε πολλά είδη διατροφής.

Σύμφωνα με γερμανούς αξιωματούχους, τα προϊόντα της φάρμας τροφοδότησαν εστιατόρια και κέντρα διάθεσης τροφίμων σε πέντε γερμανικά κρατίδια: το Αμβούργο, το Σλέσβιχ-Χόλστάιν, το Μεκλεμβούργο-Πομερανία, την Εσση και την Κάτω Σαξονία.

Τα νοσοκομεία στην περιοχή του Αμβούργου προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στην επιδημία, δίνοντας εξιτήριο σε ασθενείς με λιγότερο σοβαρές ασθένειες και εξετάζουν το ενδεχόμενο ανάκλησης στην υπηρεσία γιατρών που έχουν πρόσφατα συνταξιοδοτηθεί.

Το Σάββατο οι γερμανικές αρχές εντόπισαν εστιατόριο στη λιμάνι του Λίμπεκ ως πιθανή πηγή μετάδοσης του βακτηρίου E.coli, καθώς τουλάχιστον 17 άνθρωποι που έφαγαν εκεί μολύνθηκαν και ένας από αυτούς πέθανε. Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι έρευνες στην κουζίνα του εστιατορίου ήταν αρνητικές και κανένα μέλος του προσωπικού δεν έχει μολυνθεί.

Υπ. Υγείας: Όχι σε πρόωρα συμπεράσματα

Ο γερμανός υπουργός Υγείας Ντάνιελ Μπαρ προειδοποίησε κατά της εξαγωγής εσπευσμένων συμπερασμάτων για τα φύτρα ως πιθανών φορέων του θανατηφόρου βακτηρίου E.coli.

«Έχουμε βέβαια σαφείς ενδείξεις ότι μια επιχείρηση του Ίλζεν (βόρεια Γερμανία) είναι απ' ό,τι φαίνεται μια πηγή της μόλυνσης, αλλά πρέπει να περιμένουμε την επιβεβαίωση από τα εργαστηριακά τεστ«, δήλωσε χθες το βράδυ στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD. «Αυτό θα συμβεί πιθανόν μεθαύριο» (την Τρίτη 7 Ιουνίου), διευκρίνισε.

Ο ίδιος επέμεινε στις συμβουλές προς τους καταναλωτές να αποφεύγουν τις ντομάτες, τα αγγούρια και τις ωμές πράσινες σαλάτες καθώς επίσης τα φύτρα σπόρων και τα βλαστάρια.

Aποζημιώσεις από την Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προτείνει οικονομικές αποζημιώσεις για να βοηθήσει τους παραγωγούς λαχανικών και φρούτων οι πωλήσεις των οποίων μειώθηκαν μετά την επιδημία του E.coli.

«Αύριο, θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο έκτακτη σύνοδος των υπουργών Γεωργίας, στη διάρκεια της οποίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα αποζημίωσης», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πία Αχρενκίλντε.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει το ποσό στο στάδιο αυτό.

Αποζημίωση ζητούν πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ισπανία, καθώς τα ισπανικά αγγούρια ενοχοποιήθηκαν αρχικά από τις γερμανικές αρχές για το βακτήριο Ε.coli, αλλά επίσης η Γαλλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Γερμανία.

Πάντως δέκα ημέρες μετά την εκδήλωση της κρίσης οι εξαγωγές ισπανικών φρούτων και λαχανικών εξακολουθούν να πλήττονται.  Η ζημιά για τα συμπύρηνα φρούτα στην περιοχή της Σεβίλλης, κύρια παραγωγική ζώνη της Ανδαλουσίας, υπολογίζεται στα 7 εκατομμύρια ευρώ την περασμένη εβδομάδα.