current views are: 8

11 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση13:57

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας

Ο γάλλος πολιτικός Ζαν-Λικ Μελανσόν που ανήκει στο χώρο της Αριστεράς ανακοίνωσε ότι θα θέσει και πάλι υποψηφιότητα τον ερχόμενο χρόνο για την προεδρία.

Δημοσίευση 13:57’

Ο γάλλος πολιτικός Ζαν-Λικ Μελανσόν που ανήκει στο χώρο της Αριστεράς ανακοίνωσε ότι θα θέσει και πάλι υποψηφιότητα τον ερχόμενο χρόνο για την προεδρία.

Ο γάλλος πολιτικός Ζαν-Λικ Μελανσόν που ανήκει στο χώρο της Αριστεράς ανακοίνωσε ότι θα θέσει και πάλι υποψηφιότητα τον ερχόμενο χρόνο για την προεδρία, μια κίνηση που ενδέχεται να διχάσει τις ψήφους της κεντροαριστεράς και να βλάψει τις πιθανότητες επανεκλογής του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Ο Ολάντ, ο οποίος αναμένεται ευρέως να ανακοινώσει σήμερα έναν κυβερνητικό ανασχηματισμό προετοιμαζόμενος για τις προεδρικές εκλογές του 2017, έχει προσπαθήσει να αποθαρρύνει τις υποψηφιότητες εξ αριστερών του, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες υποψηφιότητες θα μπορούσαν να εμποδίσουν οποιονδήποτε υποψήφιο της κεντροαριστεράς να φθάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Ο 64χρονος Μελανσόν, ένας πρώην βουλευτής των Σοσιαλιστών που έγινε έντονος επικριτής του Ολάντ, θα μπορούσε να απομακρύνει ψηφοφόρους από τον πρόεδρο, ο οποίος έχει ήδη μπροστά του μια δύσκολη μάχη για την επανεκλογή του εξαιτίας της υψηλής ανεργίας και άλλων παραγόντων.

«Υποβάλλω την υποψηφιότητά μου για το 2017», δηλώνει ο Μελανσόν σ’ ένα βίντεο που ανήρτησε αργά χθες στην ιστοσελίδα του.«Η εκλογή αυτή μπορεί να είναι μια ευκαιρία για τον λαό. Είναι η ευκαιρία να γυρίσει ειρηνικά και δημοκρατικά τη σελίδα ενός άδικου και ωμού συστήματος στο οποίο είναι βυθισμένες η χώρα μας και η ήπειρος».

Ο Μελανσόν είχε κερδίσει το 11,1% των ψήφων στον πρώτο γύρο των τελευταίων προεδρικών εκλογών το 2012, με την υποστήριξη των Κομμουνιστών.

Το Αριστερό Μέτωπο, που είχαν σχηματίσει, δεν πήγε έκτοτε καλά σε τοπικές εκλογές, αλλά μια δημοσκόπηση της Viavoice έδειξε την Τρίτη πως ο ο ίδιος ο Μελανσόν παραμένει δημοφιλής, με 10% των αριστερών ψηφοφόρων να τον θεωρούν τον καλύτερο υποψήφιο της αριστεράς για το 2017, μόλις τρεις ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τον Ολάντ.

Στις γαλλικές προεδρικές εκλογές συμμετέχουν στον δεύτερο γύρο μόνο οι δύο υποψήφιοι που ήρθαν πρώτοι στον πρώτο γύρο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αυτή τη στιγμή την επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Μαρίν Λεπέν να περνάει στον δεύτερο γύρο, ενώ την άλλη θέση καταλαμβάνουν είτε το συντηρητικό κόμμα του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί είτε οι σοσιαλιστές του Ολάντ. Αυτό σημαίνει πως ακόμη και λίγες ποσοστιαίες μονάδες για τον Μελανσόν θα μπορούσαν να καθορίσουν ποιος θα καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο.

«Ο Μελανσόν διαιρεί την ίδια την παράταξή του», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 η γαλλίδα υπουργός Υγείας Μαριζόλ Τουρέν.

Αυτή τη φορά ο Μελανσόν δεν έχει σχηματίσει συμμαχία με τους Κομμουνιστές και δεν είναι σαφές πώς θα χρηματοδοτήσει την εκστρατεία του.


σχετικα αρθρα