Σε ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης, όπως αναμενόταν, προχώρησε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017. Η νέα κυβέρνηση, με τον Μανουέλ Βαλς να παραμένει πρωθυπουργός, διαθέτει μεγαλύτερη και διευρυμένη εκλογική βάση, έχει 18 υπουργεία, έναντι 15 της προηγούμενης και 20 υφυπουργεία, έναντι 16.

Η επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό, ο οποίος αντικαθσιτά τον Λοράν Φαμπιούς στο υπουργείο Εξωτερικών, η είσοδος στην κυβέρνηση τριών οικολόγων και ιδιαίτερα της Εμανουέλ Κος, επικεφαλής του κινήματος Ευρώπη - Οικολογία - Πράσινοι (Europe-écologie les Verts), αλλά και η αποχώρηση της υπουργού Πολιτισμού Φλερ Πελερέν, είναι οι αλλαγές στις οποίες επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον.

Έγινε μια προσπάθεια για ισότητα στην κυβέρνηση – 19 γυναίκες, 19 άνδρες – χωρίς όμως αυτό να σημαίνει και ισοδυναμία, αφού όλα τα σημαντικά υπουργεία είναι στα χέρια των ανδρών, και μόνο η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, που παρέμεινε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, παρέμεινε σε έναν σημαντικό υπουργικό θώκο.

Η επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων αναλαμβάνει υπουργός Στέγασης, κάτι που δείχνει ότι ο Ολάντ επιδίωξε μια ευρύτερη συσπείρωση και πέραν του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενόψει των προεδρικών εκλογών, ενώ ακόμη δύο μέλη των Πρασίνων αναλαμβάνουν επίσης θέσεις υφυπουργών.

Κατά δημοσιογραφικές εκτιμήσεις και πληροφορίες, η ίδια προχώρησε σε μυστική συμφωνία με τον πρόεδρο, χωρίς να έχει το πράσινο φως από το κόμμα. Με ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, μετά το διορισμό της η Κος τόνισε: «Με τιμά η εμπιστοσύνη του προέδρου, είμαι ευτυχής να συνεχίσω στην κυβέρνηση τη δέσμευσή μου για μια οικολογία μέσα από τη δράση». Με επιστολή της στα μέλη του κόμματος ανακοίνωσε την παραίτησή της.

Ο επικεφαλής του μικρού Αριστερού Ριζοσπαστικού Κόμματος Ζαν-Μισέλ Μπελέ αναλαμβάνει υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντικαθιστώντας ένα στέλεχος του κόμματός του που διατηρούσε ως σήμερα τον θώκο αυτό.

Παράλληλα, ο Φρανσουά Ολάντ διατήρησε ανέπαφο τον λεγόμενο σκληρό πυρήνα των υπουργών του, μαζί με τους οποίους έχει διαμορφώσει τις κεντρικές πολιτικές του: στις θέσεις τους παρέμειναν ο Εμανουέλ Μακρόν (Οικονομίας), ο Μισέλ Σαπέν (Οικονομικών), η Μαρισόλ Τουρέν (Υγείας), ο Μπερνάρ Καζνέβ (Εσωτερικών) και ο Ζαν-Ιβ Λε Μπριάν (Άμυνας).

Ο μέχρι τώρα επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας (σ.σ. Λοράν Φαμπιούς), όπως έγινε γνωστό χθες, θα αναλάβει πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου, του ανώτερου δικαστηρίου της χώρας.

Ο διορισμός του 66χρονου πρώην πρωθυπουργού (2012-2014), προκάλεσε έκπληξη και φέρεται να προτιμήθηκε έναντι της Σεγκολέν Ρουαγιάλ, υπουργού Οικολογίας, πρώην υποψήφιας των Σοσιαλιστών για την προεδρία (2007) και πρώην συντρόφου του Ολάντ.

Ωστόσο, το να αναλαμβάνει το Κε ντ' Ορσέ ένας πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης δεν είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, καθώς το ίδιο είχε συμβεί και με τον Φαμπιούς, τον νεότερο στα χρονικά πρωθυπουργό της Γαλλίας (1984-1986), και πριν από αυτό με τον Αλέν Ζιπέ, υπουργό Εξωτερικών του Νικολά Σαρκοζί (2011-2012) πάνω από μια δεκαετία μετά τη θητεία του στον θώκο του πρωθυπουργού υπό τον Ζακ Σιράκ (1995-1887).

Παραδόξως ο γερμανόφωνος Ερό επιστρέφει σε μια κυβέρνηση υπό τον Μανουέλ Βαλς, τον άλλοτε υπουργό Εσωτερικών του, ο οποίος είχε συμβάλει στην εκδίωξή του από τον θώκο του πρωθυπουργού την άνοιξη του 2014.

Ο Βαλς επισήμανε ότι η νέα κυβέρνηση που σχημάτισε ο Ολάντ, στο πλαίσιο των προσπαθειών του να ενισχύσει τη δημοτικότητά του, διαθέτει εμπειρία, σταθερότητα και ευρύτερη απήχηση στους πολίτες, καθώς τρία από τα μέλη της ανήκουν στο κόμμα των Πρασίνων και υπογράμμισε ότι η προώθηση μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί ως την ολοκλήρωση της θητείας του Ολάντ.