Συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και με αιτούντες άσυλο στη Γερμανία θα έχει αύριο ο διάσημος ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ στο Βερολίνο.

«Θα συναντήσω την Άνγκελα Μέρκελ αύριο για να συζητήσουμε και να διαβουλευτούμε σχετικά με το ποια μηνύματα μπορούμε να στείλουμε και τι μπορούμε να κάνουμε (...) για να βοηθήσουμε» δήλωσε ο αστέρας του Χόλιγουντ σε συνέντευξη Τύπου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Ερωτηθείσα πάντως σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, μια εκπρόσωπος τύπου της καγκελαρίου προς το παρόν δεν σχολίασε αυτές τις πληροφορίες.

Ο Αμερικανός ηθοποιός, που είναι γνωστός για τις πολιτικές του αναζητήσεις και το ανθρωπιστικό του έργο, πρόσθεσε ότι θα συναντηθεί επίσης «αύριο με πρόσφυγες».

 «Εκτυλίσσονται πολλές καταστάσεις που επιδεινώνονται όπως όλοι μας το γνωρίζουμε κι υπάρχουν πολλές συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα και πρέπει να συνεχιστούν». «Πιστεύω ότι δεν συζητάμε με αρκετή σαφήνεια» το ζήτημα αυτό στις ΗΠΑ, σημείωσε επιπλέον και τόνισε ότι: «Διανύουμε δυστυχώς μια πολιτική συγκυρία στην χώρα μας, επομένως δεν μιλάμε και πολύ για το τι συμβαίνει στον κόσμο».

Η φετινή Μπερλινάλε, πυο άνοιξε σήμερα με την ταινία «Άβε, Καίσαρα!» των αδελφών Κοέν πρωταγωνιστής της οποίας είναι ο Κλούνειϊ, θα επικεντρωθεί διαιτέρα φέτος στην προσφυγική κρίση.

Το ντοκιμαντέρ "Fuocoammare" που διαγωνίζεται του Ιταλού Τζανφράνκο Ρόσι είναι αφιερωμένο στη νήσο Λαμπεντούζα και τουλάχιστον άλλες δέκα ταινίες σε διαφορετικές κατηγορίες του Φεστιβάλ περιγράφουν τον αντίκτυπο των μεταναστεύσεων στον κόσμο της παγκοσμιοποίησης.

Η Μπερλινάλε διοργανώνει επίσης πρωτοβουλίες για τους πρόσφυγες όπως δωρεές, προσκλήσεις σε προβολές ή εκπαιδευτικά σεμινάρια με την ομάδα του φεστιβάλ.