Τον αμερικανό ηθοποιό και σκηνοθέτη Τζορτζ Κλούνεϊ, τη σύζυγό του Αμάλ Αλαμουντίν και τον Πρόεδρο της Οργάνωσης «Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης» και πρώην υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ δέχθηκε σήμερα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να συζητήσουν για το προσφυγικό.

Χθες ο Κλούνεϊ, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου, εξέφρασε την διάθεση να συναντηθεί με την κυρία Μέρκελ, «για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε» στο θέμα των προσφύγων.

Όπως ενημέρωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπός της Κριστιάνε Βιρτς, η συνάντηση έγινε με στόχο να εξεταστούν πιθανές δράσεις για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

«Χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή λύση» στο θέμα των συνόρων και της προσφυγικής κίνησης δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Κριστιάνε Βιρτς, απαντώντας σε ερώτηση εάν κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής είναι πιθανό να αποφασιστεί το κλείσιμο των συνόρων μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

 «Το ευρωπαϊκό συμβούλιο θα ασχοληθεί σίγουρα με θέματα της προσφυγικής πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο, η καγκελάριος έχει επανειλημμένα τονίσει- και στο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα γίνει σίγουρα δουλειά πάνω σε αυτό- είναι ότι χρειάζεται μία κοινή ευρωπαϊκή λύση σε αυτό το ερώτημα. Θα πρέπει να περιμένουμε τι θα βγει από εκεί. Το θέμα για την καγκελάριο είναι να βρεθεί μία κοινή ευρωπαϊκή λύση» ανέφερε η κ. Βιρτς.

Η φετινή Μπερλινάλε, που ξεκίνησε χθες με την ταινία «Άβε, Καίσαρα!» των αδελφών Κοέν πρωταγωνιστής της οποίας είναι ο Κλούνεϊ, θα επικεντρωθεί διαιτέρα φέτος στην προσφυγική κρίση.

Το ντοκιμαντέρ "Fuocoammare" που διαγωνίζεται του Ιταλού Τζανφράνκο Ρόσι είναι αφιερωμένο στη νήσο Λαμπεντούζα και τουλάχιστον άλλες δέκα ταινίες σε διαφορετικές κατηγορίες του Φεστιβάλ περιγράφουν τον αντίκτυπο των μεταναστεύσεων στον κόσμο της παγκοσμιοποίησης.

Η Μπερλινάλε διοργανώνει επίσης πρωτοβουλίες για τους πρόσφυγες όπως δωρεές, προσκλήσεις σε προβολές ή εκπαιδευτικά σεμινάρια με την ομάδα του φεστιβάλ.