Ανοιχτή κριτική στην πολιτική «ανοιχτών» συνόρων που ακολουθεί η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ άσκησε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, εκτιμώντας πως αυτή δεν μπορεί να έχει διάρκεια.

Εμμέσως, ο κ. Βαλς ζήτησε από τη Μέρκελ να να αναθεωρήσει τη στάση της, τονίζοντας πως η Ευρώπη δεν μπορεί να υποδεχθεί όλους τους πρόσφυγες από τη Συρία και την υπόλοιπη Μέση Ανατολή.

«Αυτή η πολιτική, η οποία ήταν πρόσκαιρα δικαιολογημένη, δεν μπορεί να έχει διάρκεια», απάντησε ο Βαλς ερωτηθείς εάν τάσσεται υπέρ της πολιτικής «των ανοικτών συνόρων» που εφαρμόζει η Μέρκελ, παραχωρώντας συνέντευξη σε γερμανικά ΜΜΕ. «Οι περιορισμένες δυνατότητες υποδοχής που έχουμε, οι εντάσεις των τελευταίων εβδομάδων, τόσο στη Γερμανία, όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, μας υποχρεώνουν να μιλήσουμε για τα πράγματα καθαρά. Η Ευρώπη δεν μπορεί να υποδεχθεί όλους τους πρόσφυγες που προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ ή την Αφρική», τόνισε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, αποτυπώνοντας με σαφήνεια τη θέση του. «Η Ευρώπη θα όφειλε να ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της και της μεταναστευτικής πολιτικής και της πολιτικής ασύλου που ασκεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα όμως, η Μέρκελ έχει στα «σκαριά» μέτωπο χωρών της ΕΕ για τους πρόσφυγες. Όπως είπε, ορισμένες χώρες ενδέχεται να δεχτούν να φιλοξενήσουν περισσότερους πρόσφυγες απ' όσους προβλέπεται μέχρι σήμερα, σε αντάλλαγμα για τις εντονότερες προσπάθειες που θα καταβάλλει η Τουρκία για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Εκπρόσωποι των χωρών αυτών θα συναντηθούν με εκπροσώπους της Τουρκίας στο περιθώριο της προσεχούς συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, στις 18 και 19 Φεβρουαρίου. Η καγκελάριος δεν διευκρίνισε ποιες είναι οι χώρες αυτές.

«Υπάρχει μια ομάδα χωρών» της ΕΕ «που θα μπορούσαν να δηλώσουν έτοιμες να δεχτούν σε εθελοντική βάση» και άλλους πρόσφυγες, είπε η Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή της, στο Βερολίνο, με την πρωθυπουργό της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο.

Το περασμένο καλοκαίρι, μετά από έντονες αντιπαραθέσεις, οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν στη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Για να γίνει αυτό ωστόσο θα έπρεπε «σε αντάλλαγμα» η Τουρκία να φροντίσει «να περιορίσει ή κατά το δυνατόν να εμποδίσει την παράνομη μετανάστευση» των προσφύγων από το έδαφός της προς την Ευρώπη, συνέχισε η Μέρκελ.

Η καγκελάριος άφησε επίσης να εννοηθεί ότι οι χώρες αυτές μπορεί να βοηθήσουν οικονομικά την Τουρκία, πέραν του ποσού των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει ήδη εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Άγκυρα.

Τον Δεκέμβριο, στο περιθώριο της τελευταίας συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ, η Γερμανία είχε ήδη καλέσει στην πρεσβεία της Αυστρίας στις Βρυξέλλες εκπροσώπους πολλών χωρών που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε αυτή τη μελλοντική «ομάδα»: Τότε, εκτός από τη Γερμανία και την Αυστρία, μετείχαν επίσης το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Σουηδία.

Σε κάθε περίπτωση, η Πολωνία δεν θα μετέχει σε αυτόν τον «συνασπισμό». Μολονότι η Βαρσοβία «θέλει να μετάσχει ενεργά στην επίλυση του προβλήματος», όπως είπε σήμερα η Σίντλο, η κυβέρνησή της απορρίπτει τις καθορισμένες ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων.