Στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ για επίβλεψη της κατάπαυσης του πυρός στη Συρία προτείνει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Για να προχωρήσει αυτό (...) χρειάζεται συνεργασία των στρατιωτικών επί του πεδίου, τόσο για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, όσο και για τα ζητήματα που συνδέονται με την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti και συνέχισε:

Από την έναρξη των επιχειρήσεών μας στη Συρία (...) είχαμε προτείνει να αποκατασταθούν επαφές σε στρατιωτικό επίπεδο ανάμεσα στη Ρωσία και τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των Αμερικανών.

«Δυστυχώς οι ΗΠΑ απέφυγαν τη συνεργασία στη στρατιωτική σφαίρα (...) πιστεύω πλέον πως συνειδητοποιούν ότι για να προχωρήσουμε προς μια διευθέτηση στη Συρία, δεν μπορούν πλέον να αποφεύγουν τις επαφές μεταξύ στρατιωτικών» των δύο πλευρών, πρόσθεσε ο ρώσος ΥΠΕΞ.

Ουάσινγκτον και Μόσχα ανακοίνωσαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή ότι θέλουν να τεθεί σε ισχύ μέσα σε μία εβδομάδα μια κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στους αντάρτες, οι οποίοι υποστηρίζονται από δυτικές δυνάμεις και αραβικές χώρες, και τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, που υποστηρίζονται από τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία.

Οι δύο χώρες τάχθηκαν εξάλλου υπέρ μιας ταχείας και πλήρους ανθρωπιστικής πρόσβασης στις συριακές πόλεις που τελούν υπό πολιορκία.

Οι ΗΠΑ μέχρι σήμερα έχουν αντιταχθεί στη διμερή στρατιωτική συνεργασία, επικαλούμενες το ότι η ρωσική Πολεμική Αεροπορία στοχοθετεί κατά κύριο λόγο τους λεγόμενους μετριοπαθείς αντάρτες και όχι τους τζιχαντιστές.