Η επιδημία του ιού Ζίκα δεν θα θέσει σε κίνδυνο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο τον Αύγουστο, διεμήνυσε η πρόεδρος της χώρας, Ντίλμα Ρούσεφ.

«Πιστεύουμε ότι έως την έναρξη των Ολυμπιακών θα έχουμε αξιοσημείωτη επιτυχία στην εξολόθρευση του κουνουπιού» που μεταφέρει τον ιό, δήλωσε σήμερα Σάββατο η κ. Ρούσεφ, λιγότερο από έξι μήνες πριν την τελετή έναρξης των Αγώνων στο Ρίο.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού, η Βραζιλία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι θα κινητοποιήσει 220.000 στρατιώτες ανά την επικράτεια, που θα διανείμουν τέσσερα εκατομμύρια φυλλάδια όπου θα γίνεται αναφορά στους κινδύνους της νόσου.

Ο Ζίκα έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 30 χώρες τους τελευταίους έξι μήνες, όμως στη Βραζιλία έχουν καταγραφεί μακράν τα περισσότερα κρούσματα, περίπου 1,5 εκατομμύρια τον αριθμό από το 2015. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω επιπλοκών που οφείλονται στον ιό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό για την εξάπλωση του Ζίκα, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν έντονες υποψίες για σύνδεσή του με κρούσματα μικροκεφαλίας αλλά και του νευρολογικού συνδρόμου Guillain-Barre, αν και έως τώρα τίποτα δεν έχει αποδειχτεί οριστικά.