Πολιτική θύελλα έχει ξεσηκώσει στην Τουρκία, άρθρο του αγγλικού «Economist» (4/6) που αναλύει τα δεδομένα για τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής και προκάλεσε την οργή του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, αφού αναφέρει ότι η ψήφος κατά του κόμματός του είναι ο δρόμος για την προώθηση της Δημοκρατίας. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, καθώς και στελέχη του κυβερνητικού κόμματος κατηγορούν ξεκάθαρα το Ισραήλ σαν εμπνευστή του δημοσιεύματος.

Το άρθρο δεν αμφισβητεί τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης Ερντογάν, «υποδεικνύει» όμως στους Τούρκους «να ψηφίσουν το κόμμα της Αντιπολίτευσης» ώστε να μη εξασφαλίσει το κυβερνητικό κόμμα τόση δύναμη που να διαμορφώσει, όπως εκείνο θα ήθελε, το νέο σύνταγμα.

To άρθρο, μάλιστα ξεκινάει, αναφέροντας ότι «ο καλύτερος τρόπους για τους Τούρκους ώστε να προωθήσουν τη Δημοκρατία είναι να ψηφίσουν ενάντια στο κυβερνητικό κόμμα».Ο κ. Ερντογάν, μιλώντας χθες σε προεκλογική συγκέντρωση στην επαρχία της Κόνια ανέφερε ότι «αν ήξεραν λίγο την ιστορία του CHP θα γνώριζαν ότι συμβαδίζει ιστορικά με τις δημοκρατικές αρχές». Παράλληλα, σε συγκέντρωση στα Άδανα, κατηγόρησε τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης κ. Κιλιτσντάρογλου ως «όργανο των διεθνών συμμοριών» στις οποίες τοποθετεί και το «Economist».

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου δήλωσε ότι το άρθρο του περιοδικού «μαρτυρεί την ανησυχία του Ισραήλ για την πολιτική της Τουρκίας» και άλλα κυβερνητικά στελέχη «διαπίστωσαν» ότι «το Ισραήλ εμπνέει τις επιθέσεις» εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν «σε εκδίκηση της πολιτικής της στα ζητήματα της Μέσης Ανατολής».

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μεχμέτ Σιμτσέκ, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να μην «ακολουθεί» πια τον Economist στη δημοφιλή σελίδα δικτύωσης του Twitter, διαμαρτυρόμενος για το επίμαχο άρθρο, γράφει η Zaman.Πηγή: To Βήμα-newpost.gr