Το πρώτο κρούσμα του ιού Ζίκα καταγράφηκε στη Ρωσία όπως ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική υπηρεσία ασφάλειας των καταναλωτών της χώρας Rospotrebnadzor.

Πρόκειται για μια γυναίκα, η οποία επέστρεψε από διακοπές στην Δομινικανή Δημοκρατία, όπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της Rospotrebnadzor.

Η κατάσταση της υγείας της κρίνεται από τους γιατρούς ικανοποιητική, προστίθεται στην ανακοίνωση, ενώ τα μέλη της οικογένειάς της είχαν αρνητικά αποτελέσματα στις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν για να διαγνωστεί αν προσβλήθηκαν από τον ιό.

Επηρεάζοντας τουλάχιστον 26 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, και εξαπλωνόμενος στην Ασία, την Αφρική και τον Ειρηνικό, ο ιός Ζίκα και η ύποπτη σύνδεσή του με γενετικές ανωμαλίες, ανακηρύχθηκε από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) ως Παγκόσμια Κρίση Δημόσιας Υγείας, την 1η Φεβρουαρίου 2016. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία για την ασθένεια.

Από το ξέσπασμα του Ζίκα τον Οκτώβριο, έχει υπάρξει αύξηση στη Βραζιλία περιστατικών μικροκεφαλίας – μια δυσπλασία, όπου τα μωρά γεννιούνται με μικρότερο από το κανονικό μέγεθος κεφαλιού και υπανάπτυκτους εγκεφάλους που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές αναπτυξιακές διαταραχές. Ενώ δεν υπάρχει καμία οριστική απόδειξη που να συνδέει τον ιό και τη μικροκεφαλία, υπήρξε μια ανώμαλη αύξηση των γενετικών ανωμαλιών, με περίπου 4.800 ύποπτα κρούσματα μικροκεφαλίας που αναφέρθηκαν από το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας από τον Οκτώβριο του 2015, έως τις αρχές Φεβρουαρίου του 2016.