Η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης υπό τους σοσιαλιστές στην Ισπανία θα κριθεί σε τελικό στάδιο στις 2 Μαρτίου όταν η κάτω Βουλή του κοινοβουλίου της χώρας αναμένεται να ξεκινήσει τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σώματος Πάτσι Λόπεθ.

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης και τον τερματισμό του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα, σχεδόν δύο μήνες μετά τις εκλογές, δήλωσε την Παρασκευή πως ελπίζει ότι θα καταλήξει σε συμφωνία για έναν κυβερνητικό συνασπισμό μέχρι τα τέλη του μήνα και ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή στις αρχές Μαρτίου.

Ο Σάντσεθ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να στηρίξει το Λαϊκό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι και οι διαφωνίες με το κόμμα Podemos, που τάσσεται κατά της λιτότητας, καθιστούν δύσκολη την επίτευξη ενός συνασπισμού αριστερών κομμάτων την οποία προτιμά.

Αν δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης τότε υποψήφιοι άλλων κομμάτων θα έχουν στη διάθεσή τους άλλους δύο μήνες προκειμένου να προσπαθήσουν να σχηματίσουν μια εναλλακτική πλειοψηφία προτού προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με δημοσκόπηση, που διενήργησε η εταιρεία GAD3 για την εφημερίδα ABC, περίπου το 58% σε σύνολο 800 ερωτηθέντων δήλωσαν πως τα κόμματα δεν θα καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία και θα διεξαχθούν νέες εκλογές, σχεδόν 5% περισσότεροι από ότι ήταν πριν από ένα μήνα.