Συνάντηση με αρχηγούς κρατών – μελών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Γαλλία, αναμένεται να έχει την Πέμπτη ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες με επίκεντρο το προσφυγικό.

«Η συνάντηση αυτή πριν από τη Σύνοδο Κορυφής θα γίνει στην έδρα της μόνιμης αντιπροσωπείας της Αυστρίας στην ΕΕ αυτήν την Πέμπτη το μεσημέρι», δήλωσε διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος διευκρίνισε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 11 χωρών - μελών και του πρωθυπουργού της Τουρκίας.

Ένας δεύτερος διπλωμάτης επιβεβαίωσε τη διεξαγωγή της συνάντησης αυτής, όπως και ότι η Γαλλία θα είναι πιθανώς παρούσα.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Euobserver για τις εν λόγω επαφές του τούρκου πρωθυπουργού σε αυτές θα καθοριστούν οι προτεραιότητες χρηματοδότησης των σύρων προσφύγων στην Τουρκία, όπως προβλέπει η συμφωνία των 3 δισ. ευρώ μεταξύ Ε.Ε. - Τουρκίας.

Πηγή που επικαλείται το συγκεκριμένο δημοσίευμα αναφέρει ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, δεδομένου ότι περίπου 700.000 παιδιά σχολικής ηλικίας από τη Συρία βρίσκονται στην Τουρκία.

Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έχουν εγκατασταθεί σε καταυλισμούς εντός της Συρίας στη μεθόριο με την Τουρκία μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία γύρω από το Χαλέπι, στον συριακό βορρά, ενώ σύμφωνα με αξιωματούχους δεκάδες χιλιάδες άλλοι μπορεί ήδη να έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, με την ελπίδα να φτάσουν στην Ευρώπη.