Παγκόσμια ανησυχία προκαλούν οι νέες τουρκορωσικές αντεγκλήσεις με επίκεντρο τον συριακό εμφύλιο, αλλά και η επιλογή της Άγκυρας να βομβαρδίσει θέσεις κούρδων ανταρτών στο συριακό έδαφος. Την ίδια στιγμή, Τούρκοι και Σαουδάραβες προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις περί χερσαίων επιχειρήσεων στη Συρία.

Σήμερα ξέσπασε νέος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, με αφορμή καταγγελίες του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, περί βομβαρδισμού σχολείου και νοσοκομείου στην πόλη Αζάζ της βόρειας Συρίας από ρωσικό βομβαρδιστικό πύραυλο.

Σε δηλώσεις του στη διάρκεια επίσκεψης στην Ουκρανία, ο Νταβούτογλου είπε πως η Ρωσία και οι κουρδικές πολιτοφυλακές YPG έχουν κλείσει τον ανθρωπιστικό διάδρομο βόρεια της συριακής πόλης Χαλέπι και πως σκοπός της Μόσχας είναι να αφήσει τη διεθνή κοινότητα μόνο με δύο επιλογές: είτε τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ είτε το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Νταβούτογλου δήλωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να ανταποδίδει τις επιθέσεις των YPG, αν συνεχίσουν την επίθεσή τους κατά της πόλης Αζάζ.  Υψώνοντας περαιτέρω τους τόνους ο τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε ούτε λίγο, ούτε πολύ τους ρώσους ότι συμπεριφέρονται σαν τρομοκρατική οργάνωση στη Συρία, και απείλησε πως η Άγκυρα θα απαντήσει με ένα «πολύ αποφασιστικό ανταποδοτικό χτύπημα».

«Η Ρωσία και η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία είναι ύποπτες για πολλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Και αυτό το θέμα θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», σημείωσε χαρακτηριστικά.  Η Άγκυρα μάλιστα, έσπευσε δείξει τη δυσαρέσκειά της και κατά των ΗΠΑ, οι οποίες χθες διαμαρτυρήθηκαν για τους  βομβαρδισμούς των Κούρδων. «Η Τουρκία είναι σοκαρισμένη από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, που βάζουν την Άγκυρα στο ίδιο καλάθι με τους κούρδους αντάρτες των YPG» τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Ταντζού Μπιλγκίτζ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά του, κατηγόρησε την Τουρκία ότι οι βομβαρδισμοί στην πόλη Ασάζ κατά των μονάδων της YPG, παραβιάζουν την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει τις «στρατιωτικές προκλήσεις» κατηγορώντας τη μάλιστα ότι βοηθάει τζιχαντιστές να εισέλθουν στη Συρία.

«Αρχής γενομένης από τις 13 Φεβρουαρίου, τουρκικό πυροβολικό παραταγμένο στα σύνορα με τη Συρία, πλήττει σε μεγάλη έκταση συριακές κατοικημένες περιοχές που απελευθέρωσαν από τρομοκράτες οι κουρδικές δυνάμεις. (….) Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις εισερχόμενες πληροφορίες, η τουρκική πλευρά συνεχίζει να βοηθάει ένοπλες και μισθοφορικές δυνάμεις να εισέλθουν στη Συρία προς ενίσχυσης του Μετώπου αλ Νούσρα, του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών ομάδων που υπέστησαν απώλειες στη μάχη», αναφέρει χαρακτηριστικά η δήλωση.

Ο νέος γύρος αντιπαράθεσης έρχεται την ώρα που Τουρκία και Σαουδική Αραβία το Σάββατο άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία χερσαία επιχείρηση στη Συρία, μία σκέψη που έπειτα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν διαψεύστηκε σήμερα από τον Νταβούτογλου, όπως επίσης και οι κατηγορίες της Δαμασκού ότι αναπτύχθηκαν τουρκικά στρατεύματα εντός της συριακής επικράτειας.

 Επί του πεδίου, ο συριακός στρατός συνεχίζει να προελαύνει έναντι των τζιχαντιστών. Σε αυτό το πλαίσιο συριακά ΜΜΕ αναφέρουν πως ένοπλες δυνάμεις προωθούνται προς την επαρχεία της Ράκα, το προπύργιο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους