«Δεν έχω διακρίνει κλίμα ψυχρού πολέμου αυτές τις τελευταίες ημέρες» επισήμανε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, λίγο προτού υποδεχθεί τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις ρωσικές προειδοποιήσεις.

Η Μογκερίνι τόνισε ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη συμφωνία για τη συριακή κρίση πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, μια έκκληση που επανέλαβε επίσης ο Μπερτ Κέντερς, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, της χώρας που ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ.  Η ίδια σημείωσε εξάλλου πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν την περασμένη Παρασκευή στο Μόναχο την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στη Συρία.

Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ επισήμανε από τις Βρυξέλλες: «Στο πλαίσιο των όρων της Συμφωνίας του Μονάχου… όλα τα μέρη καλούνται – ακόμα και πριν από την έναρξη της εκεχειρίας – να συμβάλουν σε μια άμεση αποκλιμάκωση των βιαιοπραγιών».

«Αυτό ισχύει για τη Ρωσία και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγει το συριακό καθεστώς στα περίχωρα του Χαλεπίου (αλλά) και για τις πρόσφατες επιθέσεις των μαχητών τoυ Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης στη βόρεια Συρία. Μπροστά σε αυτή την τεταμένη κατάσταση, η Τουρκία επίσης πρέπει να επιδείξει αυτοσυγκράτηση» υπογράμμισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.