Σε αεροεπιδρομή των αμερικανικών δυνάμεων και όχι σε ρωσικά αεροσκάφη αποδίδει την ευθύνη για τον πολύνεκρο βομβαρδισμό σήμερα σε νοσοκομείο της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», ο πρεσβευτής της Συρίας στη Μόσχα.

Όπως δήλωσε στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24 ο σύρος διπλωμάτης Ριάντ Χαντάντ το νοσοκομείο «καταστράφηκε από την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία. Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία δεν έχει καμία σχέση».

Ο πρεσβευτής σημείωσε ότι η Δαμασκός ελπίζει πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα ξαναρχίσουν στις 25 Φεβρουαρίου και συνάμα κατηγόρησε την Τουρκία ότι επεμβαίνει στη χώρα του, στηρίζοντας τους τζιχαντιστές  της ISIS.

Από τη Γενεύη, η υπουργός Υγείας της Ρωσίας Βερόνικα Σκβορτσόβα επανέλαβε ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στοχεύουν υποδομές του «Ισλαμικού Κράτους» και ότι η ίδια δεν έχει κανέναν λόγο να πιστεύει ότι ρωσικά αεροσκάφη έπληξαν πολίτες στην επαρχία Ιντλίμπ. «Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έγινε κάτι τέτοιο από τις δυνάμεις μας. Αυτό είναι αντίθετο με την ιδεολογία μας», είπε η υπουργός.

Στο μεταξύ η αμερικανική κυβέρνηση προέτρεψε σήμερα τη Ρωσία και την Τουρκία να αποφύγουν κάθε είδους κλιμάκωση στη συριακή κρίση, ενώ η Μόσχα και η Άγκυρα χρησιμοποιούν ολοένα και πιο οξείς τόνους αναφορικά με τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στη Συρία.

«Είναι πολύ σημαντικό οι Ρώσοι και οι Τούρκοι να συνομιλήσουν απευθείας και να λάβουν μέτρα για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση» επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ωστόσο σήμερα ξέσπασε νέος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, με αφορμή καταγγελίες του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, περί βομβαρδισμού σχολείου και νοσοκομείου στην πόλη Αζάζ της βόρειας Συρίας από ρωσικό βομβαρδιστικό πύραυλο.

Σε δηλώσεις του στη διάρκεια επίσκεψης στην Ουκρανία, ο Νταβούτογλου είπε πως η Ρωσία και οι κουρδικές πολιτοφυλακές YPG έχουν κλείσει τον ανθρωπιστικό διάδρομο βόρεια της συριακής πόλης Χαλέπι και πως σκοπός της Μόσχας είναι να αφήσει τη διεθνή κοινότητα μόνο με δύο επιλογές: είτε τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ είτε το Ισλαμικό Κράτος.

Η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε μία πολύ άβολη θέση σε ό,τι αφορά την κρίση της Συρίας. Κι αυτό διότι είναι ναι μεν σύμμαχος της Άγκυρας στους κόλπους του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», ωστόσο υποστηρίζει τους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους βομβαρδίζουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι ΗΠΑ είναι επίσης κατ’ αρχήν εταίροι της Ρωσίας στο πλαίσιο της διπλωματικής διαδικασίας με στόχο την επίτευξη μιας λύσης στην κρίση. Ωστόσο ζητούν εδώ και 10 ημέρες από τους Ρώσους να τερματίσουν τα αεροπορικά πλήγματα στο βόρειο τμήμα της Συρίας με τα οποία προσφέρουν στήριξη στις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.