Υπέρ της δημιουργίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία τάχθηκε η καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, θέση που έρχεται σε πλήρη σύμπλευση με ανάλογο αίτημα που έχει διατυπώσει εδώ και καιρό η Τουρκία

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung η Μέρκελ επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι στην «στην παρούσα κατάσταση, θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει μια ζώνη την οποία να μη βομβαρδίζει κανείς από τους εμπόλεμους, δηλαδή κάποιου είδους ζώνη απαγόρευσης πτήσεων».

Η Μέρκελ τόνισε ότι «δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε με τους τρομοκράτες» του Ισλαμικού Κράτους, όμως μια συμφωνία «μεταξύ των υποστηρικτών» του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και «του συνασπισμού κατά του Άσαντ» θα αποτελούσε «μεγάλη ανακούφιση».

Η καγκελάριος δεν διευκρίνισε τις γεωγραφικές συντεταγμένες όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί η ζώνη ασφαλείας. Η Τουρκία εδώ και μήνες ζητά να υπάρχει ένας «ασφαλής χώρος» που θα εκτείνεται από την Αζάζ μέχρι την Τζαραμπλούς, στη βόρεια Συρία, προκειμένου να φιλοξενηθούν εκεί οι εκτοπισμένοι Σύροι, εντός του συριακού εδάφους.

Αναφερόμενη στους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι και στην ευρύτερη περιοχή, ιδίως εκ μέρους των ρωσικών δυνάμεων είπε ότι «καθιστούν ακόμη πιο περίπλοκη» την κατάσταση στη Συρία, μετά από 5 χρόνια πολέμου ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 250.000 ανθρώπους.

Η Ρωσία έχει εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή της στη δημιουργία μιας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού, επικαλούμενη τον σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Συρίας.