Το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την  ΕΕ είναι υπαρκτό δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, καλώντας τα κράτη – μέλη να «ακούσουν τα επιχειρήματα και των άλλων» ώστε να αποτραπεί το επαπειλούμενο Brexit.

«Ο κίνδυνος διάλυσης είναι αληθινός, διότι η διαδικασία (σ.σ. του διαλόγου Λονδίνου-Βρυξελλών) είναι ουσιαστικά πολύ εύθραυστη. Πρέπει να τη χειριστούμε με φροντίδα, διότι ό,τι σπάει δεν μπορεί να επισκευαστεί», είπε ο Τουσκ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή. Πρέπει να αρχίσουμε να ακούμε περισσότερο τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς απ' ό,τι τα δικά μας», υπογράμμισε ο Τουσκ, εκτιμώντας πάντως ότι είναι φυσικό το γεγονός πως η στάση κάθε πλευράς γίνεται πιο σκληρή, καθώς «ο χρόνος πιέζει».

Ο Τουσκ, ο οποίος κάνει περιοδεία σε πρωτεύουσες κρατών μελών της ΕΕ για να προασπίσει τη συμβιβαστική πρότασή του για να αποφευχθεί η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου, προσπαθεί να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους ηγέτες, ειδικά εκείνους που ανησυχούν περισσότερο για την πρόθεση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να επιβάλει περιορισμούς στη χορήγηση επιδομάτων σε μετανάστες από άλλα ευρωπαϊκά κράτη που εργάζονται στη χώρα του.

«Διακυβεύεται το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», διεμήνυσε ο Ντόναλντ Τουσκ, αλλά πρόσθεσε πως «δεν θα συμβιβαστούμε στις θεμελιώδεις ελευθερίες και αξίες» της Ευρώπης, και «σε αυτό το πνεύμα συνέταξα την πρότασή μου».

Στο μεταξύ, μια δημοσκόπηση της ComRes που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου ITV News και μεταδόθηκε σήμερα καταγράφει ότι το ποσοστό των Βρετανών που τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ συρρικνώθηκε συγκρινόμενο με αυτό όσων θέλουν την αποχώρησή της και η διαφορά μειώθηκε στις οκτώ μονάδες σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα.