Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της COP21 της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα ανακοίνωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.  

Ο 69χρονος Φαμπιούς ενημέρωσε σχετικά τον πρόεδρο Ολάντ χθες 15η Φεβρουαρίου, με επιστολή του η οποία περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς. 

Όπως αναφέρουν τα πρακτορεία ο Λοράν Φαμπιούς ανέφερε στην επιστολή πως έλαβε την απόφαση για να αποφευχθεί «οποιαδήποτε αμφισβήτηση» για το ασυμβίβαστο που θα μπορούσε να προκαλέσει η διατήρηση δύο τόσο κρίσιμης σημασίας αξιωμάτων. 

Οι πρόεδροι των συνόδων των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα συνήθως επιλέγονται για ετήσια θητεία. Αυτή του Φαμπιούς επρόκειτο να διαρκέσει ως τον Νοέμβριο, όταν το Μαρόκο θα φιλοξενήσει στο Μαρακές τη φετινή σύνοδο. 

Ο Φαμπιούς δεν υπέδειξε τον αντικαταστάτη του. Ανάμεσα στους πιθανούς υποψήφιους είναι ο Ζαν-Μαρκ Ερό, ο οποίος διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών στον ανασχηματισμό της περασμένης εβδομάδας, αλλά και η Γαλλίδα υπουργός Οικολογίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η οποία είχε παρακολουθήσει στενά τις διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ και το χαρτοφυλάκιο της οποίας διευρύνθηκε την περασμένη εβδομάδα για να συμπεριλάβει τις «διεθνείς σχέσεις για το κλίμα».

Η Ρουαγιάλ ήταν εξάλλου εκείνη που ήγειρε ζήτημα, καλώντας την Παρασκευή να δοθούν διευκρινίσεις «για τους κανόνες του παιγνιδιού» βάσει των οποίων ο Φαμπιούς θα διατηρούσε και τις δύο θέσεις.