Ενώπιον ανακριτών παρουσιάστηκε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σχετικά με πλαστά τιμολόγια και τον προϋπολογισμό της προεκλογικής του εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2012.

Σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου πρόκειται για μια υπόθεση που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του αν και μπορεί να λάβει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής το ενδιάμεσο καθεστώς του «συνεπικουρούμενου μάρτυρα».

Η έρευνα Bygmalion, η οποία πήρε το όνομά της από αυτό της εταιρείας που διοργάνωνε τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του Σαρκοζί, αφορά ένα σύστημα πλαστών τιμολογίων που είχε στόχο να συγκαλυφθεί η υπέρβαση του ανώτατου ορίου που προβλέπεται από τον νόμο για τις δαπάνες των προεκλογικών εκστρατειών των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, το οποίο ορίζεται στα 22,5 εκατομμύρια ευρώ.

Τα πλαστά αυτά τιμολόγια πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν για να αποδοθούν στο δεξιό κόμμα UMP --το οποίο έχει μετονομαστεί πλέον σε: "Οι Ρεπουμπλικάνοι"-- δαπάνες περίπου 18,5 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν αποδοθεί στον προϋπολογισμό της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί.

Πολλά στελέχη της εταιρείας Bygmalion, ο λογιστής της, όπως και ορισμένοι πρώην αξιωματούχοι του UMP, αναγνώρισαν την ύπαρξη της απάτης αυτής, αλλά κανένας από τους πρωταγωνιστές της δεν κατηγόρησε τον Σαρκοζί ότι αυτός έλαβε τη σχετική απόφαση ή ήταν ενήμερος γι’ αυτό που γινόταν.

Η έρευνα δείχνει ωστόσο ότι ο πρώην πρόεδρος ζήτησε και εξασφάλισε τη διεξαγωγή περισσότερων προεκλογικών συγκεντρώσεων, γύρω στα μέσα Μαρτίου του 2012. Ο διευθυντής της προεκλογικής του εκστρατείας δήλωσε στους αστυνομικούς ότι τον είχε ενημερώσει για ένα υπόμνημα του ορκωτού λογιστή στο οποίο αυτός επισήμαινε έναν κίνδυνο υπέρβασης του ανώτατου ορίου και απαγόρευε οποιαδήποτε επιπρόσθετη δαπάνη.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, ο Σαρκοζί δήλωσε στους ανακριτές ότι δεν το θυμάται αυτό και υποβάθμισε το κόστος που θα μπορούσαν να έχουν αυτές οι επιπρόσθετες συγκεντρώσεις.

"Το επιχείρημα για μια προεκλογική εκστρατεία που ξέφυγε είναι αστείο", δήλωσε ο Σαρκοζί και επέρριψε την ευθύνη για τα πλαστά τιμολόγια στην εταιρεία Bygmalion και το UMP, του οποίου τότε ηγείτο ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ.

Αυτός έχει τεθεί υπό καθεστώς συνεπικουρούμενου μάρτυρα και έχει γλιτώσει από μια απαγγελία κατηγοριών.

Οι δικαστές έχουν μέχρι στιγμής απαγγείλει κατηγορίες σε 13 πρώην αξιωματούχους του UMP, της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί ή της Bygmalion. Η έρευνα ξεκίνησε για πλαστά έγγραφα, κατάχρηση της εμπιστοσύνης, απάτη και παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας.