Σε νέες διευκρινίσεις σχετικά με τα σχέδια περί χερσαίων επιχειρήσεων στη Συρία προχώρησε σήμερα η Άγκυρα, διαμηνύοντας πως μπορεί να υπάρχει η βούληση από την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει συζητηθεί σοβαρά στους κόλπους του διεθνούς συνασπισμού.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Reuters, «κάποιες χώρες, όπως εμείς, η Σαουδική Αραβία και ορισμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης υποστηρίζουν ότι μια χερσαία επιχείρηση είναι απαραίτητη… Ωστόσο το να περιμένει κανείς αυτό (να γίνει) μονάχα από τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και το Κατάρ δεν είναι ούτε σωστό ούτε ρεαλιστικό» και πρόσθεσε:

Εφόσον μια τέτοιου είδους επιχείρηση διεξαχθεί, πρέπει να γίνει από κοινού, όπως οι αεροπορικές επιδρομές (που εξαπολύει ο διεθνής συνασπισμός).

«Ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ δεν έχει συζητήσει σοβαρά το ζήτημα των χερσαίων επιχειρήσεων. Υπάρχουν χώρες που αντιτίθενται και υπάρχουν κι εκείνοι που δεν σκοπεύουν να λάβουν μέρος αλλά έχουν εκφράσει τη βούληση η Τουρκία ή μια άλλη χώρα να το αναλάβουν» σημείωσε ο Τσαβούσογλου.

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο χερσαίων επιχειρήσεων εξέφρασε και το Ιράν δια του υπουργού Εξωτερικών Μοχάμαντ Ζαρίφ. «Αυτοί που δρουν στη Συρία χωρίς την έγκριση της συριακής κυβέρνησης παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», είπε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, όταν ρωτήθηκε για την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ότι ενδέχεται να στείλει στρατό για να πολεμήσει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.  

Ο Ζαρίφ ανέβασε τους τόνους μετά τη λήξη της συνάντησής του με τον Βέλγο ομόλογό του Ντιντιέ Ρέιντερς, λίγο αργότερα:

Πιστεύουμε ότι κάθε προσπάθεια ανάμιξης και άλλων (πλευρών) στις μάχες στην περιοχή είναι επικίνδυνη. Πιστεύω ότι όλοι θα έπρεπε να μοχθήσουν για να βρεθεί μια ειρηνική λύση, όχι να δημιουργούν περισσότερους κινδύνους και εχθρότητα στην περιοχή.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται την ώρα που η αντιπαράθεση της Άγκυρας με τη Μόσχα για τον βομβαρδισμό της πόλης Αζάζ στη βόρεια Συρία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.  Η Άγκυρα διαμήνυσε ότι δεν θα επιτρέψει να πέσει η εν λόγω πόλη στα χέρια των κούρδων ανταρτών, σε συνέχεια των κατηγοριών της κατά της Ρωσίας για «εγκλήματα πολέμου».

Απαντώντας, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα επεσήμανε ότι «μερικοί από τους εταίρους μας κυριολεκτικά μας ικέτευσαν να 'μην αγγίξουμε' έναν διάδρομο που είναι λίγο μικρότερος από 100 χιλιόμετρα στα συρο-τουρκικά σύνορα γύρω από την Αζάζ» και συνέχισε:

Προφανώς αυτό έχει στόχο να εξασφαλισθεί ο καθημερινός ανεφοδιασμός του Ισλαμικού Κράτους, της Τζάμπατ αλ-Νούσρα και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων με όπλα, πυρομαχικά και τρόφιμα από την Τουρκία μέσω της περιοχής αυτής και επίσης να μπορεί να χρησιμεύει ως πέρασμα για τρομοκράτες.

Νωρίτερα σήμερα το Κρεμλίνο είχε απορρίψει κατηγορηματικά τουρκικές κατηγορίες ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν ιατρικές εγκαταστάσεις και σχολεία στη βόρεια Συρία, υποστηρίζοντας ότι είναι αβάσιμες. Ο ρωσικός στόλος της Κασπίας δεν διαθέτει σκάφος ικανό να εκτοξεύσει βαλλιστικό πύραυλο όπως αυτός που έπληξε νοσοκομείο στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, δήλωσε επίσης σήμερα εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Πάντως, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έσπευσαν να καταδικάσουν τους τουρκικούς βομβαρδισμούς κατά των κούρδων στη Συρία [η αιτία δηλαδή που ξέσπασε η αντιπαράθεση με τη Μόσχα].

Τα μέλη του Συμβουλίου διαβουλεύτηκαν κεκλεισμένων των θυρών σήμερα το πρωί σχετικά με τις στρατιωτικές ενέργειες της Άγκυρας στη Συρία έπειτα από αίτημα της Ρωσίας.

«Τα μέλη του Συμβουλίου διατύπωσαν την ανησυχία τους σχετικά με τις επιθέσεις της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα της Συρίας» επισήμανε ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας.

«Συμφώνησαν να ζητήσουν από την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές Δίκαιο» προσέθεσε ο ίδιος.

Το Συμβούλιο δεν εξέδωσε ωστόσο επίσημη ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τους βομβαρδισμούς του τουρκικού πυροβολικού.

Τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας διατύπωσαν «σε διαφορετικό βαθμό την ανησυχία τους (…) όμως όλοι συμφώνησαν» να αποδοκιμάσουν αυτά τα πλήγματα, υπογράμμισε ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ και πρόεδρος του Συμβουλίου Ραφαέλ Ραμίρες Καρένο.

ΠΑΝ.ΒΕΛ.