Υπέρ της άρσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας τάχθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, αλλά όπως είπε, προς το παρόν δεν συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να συμβεί κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με στελέχη της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), η Μέρκελ σημείωσε μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος ότι θα προτιμούσε να «αρθούν σήμερα μάλλον, παρά αύριο» οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα από την ΕΕ λόγω του ρόλου που της προσάπτεται στην ουκρανική κρίση και την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας.

Όμως, πρόσθεσε — σύμφωνα με τα στελέχη του κόμματός της — μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να βασίζεται σε γεγονότα επί του πεδίου και αυτό σημαίνει πως δεν συντρέχουν ακόμη οι προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε τον Δεκέμβριο να παρατείνει τις κυρώσεις που επιβάλλει στη Ρωσία για έξι μήνες, επεκτείνοντας τα μέτρα στους τομείς της ενέργειας, της τραπεζικής και της άμυνας ως τα τέλη του Ιουλίου του 2016.

Η ΕΕ έχει συνδέσει το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων με την εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών για τις οποίες διαμεσολάβησαν το Παρίσι και το Βερολίνο, πολλά σημεία των οποίων παραμένουν ακόμη κενό γράμμα.