Απορρίπτει για ακόμη μία φορά η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ τη σκληρή γραμμή των 4 χωρών του Βίσενγκαρντ περί κλεισίματος των συνόρων, και διαμηνύει πως στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής θα επιμείνει στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΕ – Τουρκίας.

Μιλώντας στη Bundestag, ενόψει της Συνόδου, η Μέρκελ επεσήμανε ότι θα «πρέπει να συνεχίσουμε στον δρόμο της αντιμετώπισης των αιτίων της προσφυγικής κρίσης, της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων και της δίκαιης κατανομής των προσφύγων ή να τον εγκαταλείψουμε και αντ΄αυτού να κλείσουμε τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ-Βουλγαρίας, με όλες τις συνέπειες που θα είχε αυτό για την Ελλάδα και το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Έχουμε προχωρήσει τόσο με την ευρωτουρκική μας προσέγγιση στη βάση της ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας για τη συνολική αντιμετώπιση των αιτίων της προσφυγικής κρίσης και για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, ώστε να αξίζει τον κόπο να συνεχίσουμε αυτόν τον δρόμο -διότι με αυτόν μπορεί η παράνομη μετανάστευση να περιοριστεί αισθητά, κάτι το οποίο αποτελεί αποφασιστική προϋπόθεση για την νόμιμη κατανομή- ή πρέπει να τον εγκαταλείψουμε;» διερωτήθηκε η Μέρκελ.

«Αντ΄ αυτού, κάποιοι τώρα ζητούν επιτακτικά, να κλείσουμε τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ-Βουλγαρίας, με όλες τις συνέπειες για την Ελλάδα και για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε στη συνέχεια, σε μία νέα ευθεία αιχμή κατά των τεσσάρων του «Βίσενγκαρντ» (Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία), που βάζουν επί τάπητος αυτό ακριβώς το ζήτημα, προεξοφλώντας πως η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, για την ελαχιστοποίηση των προσφυγικών ροών θα αποτύχει και ζητούν κλείσιμο των συνόρων.

Αναφερόμενη στη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε ότι η κατάσταση στο Αιγαίο πρέπει να βελτιωθεί, να βελτιωθεί δηλαδή η παρακολούθηση:

Για αυτό υπάρχει μια επιχείρηση του ΝΑΤΟ. Γιατί επιχείρηση του ΝΑΤΟ; Υπάρχουν οι αντίστοιχες ναυτικές μονάδες, υπάρχει μεγάλη ανάγκη μια ακτή 900 χιλιομέτρων να παρακολουθείται συστηματικά για τον εντοπισμό σκαφών που μεταφέρουν παράνομα πρόσφυγες από τη μια πλευρά στην άλλη. Αυτή η αποστολή μπορεί να διεξαχθεί μόνο σε συνεργασία με την τουρκική ακτοφυλακή -εδώ πρέπει να εξασφαλιστεί η γρήγορη ανταλλαγή πληροφοριών ώστε να μπορεί να κάνει τη δουλειά της η τουρκική ακτοφυλακή- και με την FRONTEX. Η Τουρκία δήλωσε πρόθυμη να μεταφέρονται πίσω στο έδαφός της οι πρόσφυγες που διασώζονται από το ΝΑΤΟ ή την FRONTEX.

Παράλληλα σημείωσε ότι η συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας λειτουργεί άσχημα, διότι εφαρμόζεται πολύ γραφειοκρατικά. Εργαζόμαστε για μια «απογραφειοκρατικοποίηση», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να μάθει να φυλάσσει τα θαλάσσια σύνορα και αυτό είναι πιο δύσκολο από την φύλαξη των χερσαίων συνόρων.

Σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, η καγκελάριος τέθηκε υπέρ της δημιουργίας «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» -διαχρονικό αίτημα της Τουρκίας- προκειμένου να μην κινδυνεύουν οι πρόσφυγες που προσπαθούν να διαφύγουν:

Η σημερινή κατάσταση παραμένει μη ανεκτή. Θα ήταν χρήσιμο αν υπήρχε στη Συρία μια περιοχή, στην οποία καμία από τις πλευρές δεν θα πραγματοποιούσε αεροπορικές επιθέσεις. Με τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε. Αν όμως καταφέρναμε να κλείσουμε μια συμφωνία μεταξύ του συνασπισμού εναντίον του Άσαντ και των υποστηρικτών του, τύπου “ζώνης απαγόρευσης πτήσεων”, υπό την έννοια μιας περιοχής προστασίας για τους πολλούς πρόσφυγες, αυτό θα έσωζε πολλές ανθρώπινες ζωές και θα υπηρετούσε την πολιτική διαδικασία για το μέλλον της Συρίας.