Σκληρή επίθεση στην Ευρώπη για τους χειρισμούς της στην προσφυγική κρίση εξαπέλυσε εκ νέου σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του προς τοπικά στελέχη στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

Την ώρα που ο ίδιος, δεν έχει καταφέρει να συγκρατήσει τις προσφυγικές ροές και μάλιστα ζητεί ανταλλάγματα προκειμένου να μην αρχίσει να στέλνει πρόσφυγες με λεωφορεία στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, και ενώ πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για σχέσεις της χώρας του με κυκλώματα δουλεμπόρων, υποστηρίζει ότι «η Τουρκία είναι η μόνη φωνή παγκόσμιας συναίνεσης» και η Δύση ανίκανη να σταματήσει τους πρόσφυγες.

«Ανεξαρτήτως του πόσο σκληρά, αμείλικτα και χωρίς συναίνεση λειτουργεί η Δύση δεν μπορεί να ελέγξει την εισροή μεταναστών» είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι «πρέπει άμεσα να επιτευχθεί συναίνεση στην εξεύρεση λύσης για το συριακό».

Ο τούρκος πρόεδρος, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, προειδοποίησε εξάλλου ότι η προσφυγική κρίση θα μπορούσε να μετατραπεί σε σπιράλ αν δεν τερματιστεί η σύγκρουση στη Συρία.

«Σε αυτή τη διαδικασία που οι δυνάστες και οι υποστηρικτές των καταπιεσμένων ανθρώπων είναι διχασμένοι, η Τουρκία έχει γίνει η φωνή της παγκόσμιας συναίνεσης. Η Τουρκία δίδαξε ένα μάθημα ανθρωπιάς σε ολόκληρο τον κόσμο φροντίζοντας τους Σύρους αδελφούς της χωρίς να κάνει διακρίσεις στη θρησκεία, τη γλώσσα, τη σέκτα, την εθνικότητα», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, όπως διεμήνυσε νωρίτερα, η χώρα του δεν πρόκειται να σταματήσει τους βομβαρδισμούς κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG.

Ο Ερντογάν δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η χώρα «αμύνεται» και πως επομένως όλα τα βήματα που κάνει είναι νόμιμα.

«Σήμερα οι κανόνες εμπλοκής μας μπορεί απλώς να ανταποκρίνονται σε μια ένοπλη επίθεση εναντίον της χώρας μας, αλλά αύριο, αν χρειαστεί, αυτοί οι κανόνες μπορεί να διευρυνθούν για να καλύψουν κάθε απειλή», ανέφερε σε ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.

Επίσης πρόσθεσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να υποστηρίζουν την Τουρκία ή τους κούρδους αντάρτες, σημειώνοντας πως το να παραβλέπει κανείς τη σύνδεση των Κούρδων της Συρίας με το PKK είναι μια «εχθρική πράξη».

Η ταχεία προώθηση των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ μαχητών των Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή για να καταλάβουν εδάφη κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, έχει εξοργίσει την Άγκυρα, που χαρακτηρίζει τους εξεγερμένους τρομοκρατική οργάνωση.