Στους λόγους που οι βρετανοί θα μπορούσαν να επιλέξουν την έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ αναφέρεται η αναφέρει η ιστοσελίδα Euractiv, και συνδέει το δημοψήφισμα με τη… στάση της Τουρκίας στο προσφυγικό.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, κατά την ομιλία του σε μία εκδήλωση για δημοσιογράφους, ο διευθυντής του Carnegie Europe, Γιάν Τεχάου ανέφερε ότι υπήρξε μία φημολογία στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο ότι μπορεί η κρίση του ευρώ να ήταν αρκετά άσχημη, αλλά η προσφυγική κρίση είναι αυτή που έχει σχεδόν πείσει τον κόσμο στη Βρετανία ότι ήρθε η ώρα να αποχωρήσουν από την ΕΕ. Ο ίδιος υπογράμμισε, επίσης, ότι η ατμόσφαιρα για την καγκελάριο Μέρκελ είναι πολύ άσχημη μέσα στο ίδιο της το κόμμα, γεγονός που εξηγεί το γιατί έχει εγκαταλείψει την ιδέα μιας πανευρωπαϊκής λύσης, την οποία για καιρό υπερασπιζόταν, και έχει πλέον στραφεί στο «συνασπισμό των προθύμων χωρών», στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία.

Ο Mαρκ Πιερίνι, επισκέπτης ακαδημαϊκός στο Carnegie Europe, σχολίασε με τη σειρά του, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, ότι η Τουρκία δεν έκανε τίποτα ενάντια στην επιχείρηση της εμπορίας ανθρώπων και αυτός είναι και ο λόγος που η ιδέα εμπλοκής του ΝΑΤΟ στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης δεν ήταν παρά ένα τέχνασμα, αφού η λύση θα ήταν μία χερσαία επιχείρηση κατά των διακινητών στην Τουρκία. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η τουρκική αστυνομία και οι αξιωματούχοι γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει με τη διακίνηση των προσφύγων, αφού υπάρχουν κάμερες στις αγορές που βιντεοσκοπούν τις δοσοληψίες, αλλά οι αρχές είναι πολύ ευτυχείς με το χρήμα που ρέει στην τουρκική οικονομία, θεωρώντας το και ως αποζημίωση για την πτώση του τουρισμού. Ο Πιερίνι εξήγησε εξάλλου ότι το 85% από τα 2 εκατομμύρια των προσφύγων στην Τουρκία δεν ζουν στους καταυλισμούς, οι οποίοι χρησιμεύουν μόνο ως βιτρίνα, αλλά στις πόλεις, χάρη στις οικονομίες τους και στα χρήματα που λαμβάνουν από συγγενείς τους που ήδη βρίσκονται στη Δύση.