Μακριά, πολύ μακριά φαίνεται πως βλέπει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς δεν εξηγείται αλλιώς πως σε έκθεση, η οποία αναγγέλθηκε χθες στο γερμανικό κοινοβούλιο για την βιωσιμότητα της οικονομίας της χώρας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ανέφερε ότι - αν δεν λυθούν βασικά ζητήματα όπως το δημογραφικό - θα υπάρξει στάση πληρωμών το 2060!

Όπως αναφέρει η die Welt, η έκθεση με τον τίτλο ''Ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους'' θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα στους υπουργούς και σημαίνει το ''καμπανάκι'' του κινδύνου για την γήρανση πληθυσμού. 

Την ίδια στιγμή, στην έρευνα επισημαίνονται τα δύο πιθανά σενάρια: Καταρχάς το πιο αισιόδοξο, το οποίο περιλαμβάνει υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων σε συνδυασμό με διορθωτικά μέτρα.. 

Αν ισχύσει αυτή η η εκδοχή, σύμφωνα με την έκθεση, θα πρέπει να αυξάνονται τα πρωτογενή πλεονάσματα κάθε χρόνο κατά 1,2% του ΑΕΠ, πράγμα που σημαίνει ότι από το 2016 έως το 2020 το γερμανικό Δημόσιο θα πρέπει να περικόπτει τις δαπάνες του (ή να αυξάνει τα έσοδα) κατά 7 δισ. ευρώ ετησίως. 

Υπάρχει όμως και το λιγότερο αισιόδοξο σενάριο, το οποίο τονίζει ότι σε περίπτωση συνέχισης της οικονομικής πολιτικής, το χρέος θα μπορούσε να φτάσει στο 220% του ΑΕΠ το 2060, κάτι που θα σημάνει συναγερμό στα δημόσια ταμεία. 

Πρόκειται για αριθμούς ''τρόμου'', όπως αναφέρεται στην Die Welt, που φαίνεται ότι η κατάσταση στην Γερμανία δεν είναι τόσο ρόδινη, όσο θέλουν να δείχνουν οι πολιτικοί της χώρας. 

Η «Welt» εκτιμά ότι οι σημερινές προβλέψεις για τον μεσοπρόθεσμο υπολογισμό των δαπανών κοινωνικής ασφάλισης είναι υπεραισιόδοξες, που σημαίνει ότι η «σύνταξη στα 67» δεν θα είναι η τελευταία αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.

Από την άλλη, κάποιοι υποστηρίζουν ότι η έκθεση έχει σκοπό να... περιορίσει τις απαιτήσεις των συναδέλφων του. 

Για παράδειγμα η υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς, η οποία αφού αρχικά είχε συμφωνήσει με τον υπουργό Οικονομικών σε χρηματοδότηση 500 εκατ. ευρώ για κοινωνικές κατοικίες, στη συνέχεια ζήτησε 1 δισ. και τώρα βρίσκεται στο 1,3 δισ. ευρώ.

Πάντως, η γερμανική εφημερίδα ανέφερε ότι «απλώς οι επιτελείς του υπουργείου σε συνεργασία με τον Μάρτιν Βέντινγκ, καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μπόχουμ, εφάρμοσαν τις ήδη δοκιμασμένες μεθόδους υπολογίζοντας τι θα συμβεί εφόσον συνεχιστεί αναλλοίωτη η σημερινή πολιτική».