current views are: 10

18 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση14:37

Απουσία της Τουρκίας η Σύνοδος για το προσφυγικό – Συνεχίζουν το «έργο» τους οι διακινητές

Χαμηλώνουν οι προσδοκίες για τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής καθώς στο επίκεντρό της αναμένεται να τεθεί η απούσα Τουρκία και συγκεκριμένα η πορεία υλοποίησης του σχεδίου δράσης με την ΕΕ.

Δημοσίευση 14:37’

Χαμηλώνουν οι προσδοκίες για τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής καθώς στο επίκεντρό της αναμένεται να τεθεί η απούσα Τουρκία και συγκεκριμένα η πορεία υλοποίησης του σχεδίου δράσης με την ΕΕ.

Χαμηλώνουν οι προσδοκίες για τη σημερινή Σύνοδος Κορυφής καθώς στο επίκεντρό της -πέραν των συζητήσεων με τη Μεγάλη Βρετανία- αναμένεται να τεθεί η απούσα Τουρκία και συγκεκριμένα η πορεία υλοποίησης του σχεδίου δράσης με την ΕΕ. Ωστόσο, έπειτα και από τα δύο νέα τρομοκρατικά χτυπήματα, η Άγκυρα έχει αλλού το μυαλό της αναζητώντας αφορμές για να δικαιολογήσει μία χερσαία επέμβαση στη Συρία.

Με την Ελλάδα να έχει υλοποιήσει εν πολλοίς τις δεσμεύσεις της ως προς την κατασκευή των κέντρων ταυτοποίησης προσφύγων – γνωστά και ως hotspots– καθώς έχουν δημιουργηθεί τα τέσσερα από τα πέντε, το βάρος στο σημερινό συμβούλιο επρόκειτο να πέσει στην Τουρκία. Ωστόσο με την απουσία του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και τη συνεπακόλουθη ακύρωση των προπαρασκευαστικών συναντήσεων, της μίνι Συνόδου των 11 κρατών – μελών με τη συμμετοχή της Άγκυρας, οι προσδοκίες έχουν μειωθεί αισθητά, για την άσκηση πιέσεων στην Τουρκία.

Κατά συνέπεια, το προσφυγικό θα απασχολήσει τους ηγέτες κατά τη διάρκεια του δείπνου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (βάσει των όσων αναφέρει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τουσκ στην πρόσκλησή του), ενώ θα διαβαστούν και οι εκθέσεις της Κομισιόν για την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. «Η πρόοδος [στη φύλαξη] ως τώρα δεν είναι ικανοποιητική», αναφέρει στην πρόσκλησή του ο Τουσκ και συνεχίζει λέγοντας «πως θέλω να κρατήσουμε ισχυρή την πίεση προς υλοποίηση όλων των σημείων της στρατηγικής μας».

Σε κάθε περίπτωση, η τουρκική απουσία δεν αναμένεται να αναιρέσει τη σκληρή γραμμή που αναμένεται να ακολουθήσουν οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης, γνωστές και ως η ομάδα του «Βίσενγκαρντ» (Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία, Ουγγαρία). Σε συνέχεια των αναφορών για «σχέδιο Β», εάν αποτύχουν η τουρκοευρωπαϊκή προσέγγιση και η εμπλοκή του ΝΑΤΟ για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών χθες το βράδυ ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τσεχίας – μέλους δηλαδή της ομάδας, σημείωσε πως «εάν  η ροή των 1.500 – 2.000 ανθρώπων την ημέρα συνεχιστεί έως τα μέσα Μαρτίου, θα είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία δεν τηρεί τις υποσχέσεις της και εμείς θα έχουμε την ανάγκη μιας άλλου είδους προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων».

Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε πως η ομάδα των τεσσάρων υποσχέθηκε στη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ ότι θα τις βοηθήσουν να κλείσουν τα σύνορά τους με την Ελλάδα, στην περίπτωση που δεν τεθούν σε ισχύ επαρκή μέτρα στα τουρκικά σύνορα έως τα μέσα Μαρτίου.

Συνεχίζουν τη βρώμικη δουλειά οι τούρκοι δουλέμποροι

Για απροθυμία των τουρκικών Αρχών να ελέγξουν το κύμα μετανάστευσης και κατ’ επέκταση των κυκλωμάτων διακίνησης έκανε λόγο στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ανώτερο στέλεχος του Λιμενικού Σώματος, στη Λέσβο.

«Οι ροές προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο αποδεικνύουν ότι οι τουρκικές αρχές δεν θέλουν να δράσουν στην κατεύθυνση του περιορισμού τους αλλά και της προστασίας της ζωής των ανθρώπων» είπε και πρόσθεσε ότι «Μέσα σε τρεις μέρες οι περίπου 20 στο σύνολο τους καταγραφέντες το περασμένο διάστημα ξεπερνούν τις 6000. Κι αυτό μόνο στηΛέσβο. Σε απόδειξη ότι η τουρκική πλευρά δεν θέλει να ελέγξει τα κυκλώματα των διακινητών».

Στο μεταξύ σήμερα περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι είχαν μεταφερθεί μέχρι τις 13:30  στο Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια. Πολλοί από αυτούς διασώθηκαν από σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Όλη μέρα χθες, μέχρι και σήμερα στις 9 το πρωί, στη Μόρια καταγράφηκαν 2.091 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ περίπου 300 παρέμειναν στον περιβάλλοντα χώρο του hot spot προκειμένου να καταγραφούν σήμερα.

 


σχετικα αρθρα