Ο Ρώσος εκπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση Βλαντίμιρ Τσιζόφ διέψευσε σήμερα ότι το εμπάργκο που έχει επιβάλλει η Ρωσία στα ευρωπαϊκά λαχανικά εξαιτίας της επιδημίας του βακτηριδίου E.coli παραβιάζει τους κανονισμούς του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου. «Η αντίδραση των εκπροσώπων της ΕΕ στα μέτρα που έλαβε η Ρωσία αρχικά μοιάζει παράξενη», δήλωσε στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ο Τσιζόφ.

«Στους κανονισμούς του ΔΟΕ αναφέρεται ξεκάθαρα και χωρίς καμία αμφιβολία ότι είναι δυνατό να επιβληθούν τέτοιου είδους απαγορεύσεις στην περίπτωση που υπάρχει απειλή για την υγεία και τη ζωή του πληθυσμού», πρόσθεσε.

Την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της ΕΕ στη Ρωσία Φερνάντο Βαλενζουέλα προειδοποίησε τη Μόσχα για τα προβλήματα που ενδέχεται να προκαλέσει στην ένταξή της στον ΔΟΕ το εμπάργκο που επέβαλε την Πέμπτη στα φρέσκα λαχανικά που εισάγονται από την ΕΕ, εκτιμώντας ότι αυτό το μέτρο παραβιάζει τους κανόνες του ΔΟΕ.

«Κατανοούμε ότι οι παραγωγοί των χωρών της ΕΕ έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες, όμως καμία οικονομική απώλεια δεν μπορεί να συγκριθεί με τη ζωή ενός ανθρώπου», υπογράμμισε ο Τσιζόφ.

Εκτίμησε άλλωστε ότι το θέμα θα έχει ξεκαθαρίσει πριν τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ρωσίας που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Νίζνι-Νοβγκορόντ.