Αντιπαράθεση μεταξύ του Πάπα Φραγκίσκου και του δισεκατομμυριούχου Ντόναλντ Τράμπ, ξέσπασε έπειτα από δηλώσεις του Ποντίφικα.

«Ένας άνθρωπος που θέλει να οικοδομήσει τείχη κι όχι γέφυρες δεν είναι χριστιανός» τόνισε ο Χόρχε Μπεργκόλιο απαντώντας σε ερώτηση που του έθεσε ένας δημοσιογράφος σχετικά με τις αντιμεταναστευτικές θέσεις του υποψηφίου. «Δεν αναγράφεται στο Ευαγγέλιο. Ψηφίστε, μην ψηφίζετε. Δεν παρεμβαίνω. Όμως απλά λέω: δεν είναι χριστιανικό» προσέθεσε ο ποντίφικας από την Αργεντινή.

Απαντώντας, ο Τραμπ, αντέτεινε ότι ο Φραγκίσκος θα εύχεται να είναι εκείνος πρόεδρος των ΗΠΑ σε περίπτωση που το Ισλαμικό Κράτος επιτεθεί εναντίον του Βατικανού.

«Εάν και όταν το Βατικανό δεχθεί επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος, που όλοι γνωρίζουμε ότι αποτελεί το απόλυτο τρόπαιό του, μπορώ να σας υποσχεθώ ότι ο ποντίφικας απλά θα εύχεται και θα προσεύχεται ο Ντόναλντ Τραμπ να έχει εκλεγεί πρόεδρος» ανέφερε ο Τραμπ σε ομιλία του στη Νότια Καρολίνα.

Ο μεγιστάνας τόνισε επιπλέον ότι οι επικριτικές δηλώσεις του Φραγκίσκου προς το πρόσωπό του είναι «επαίσχυντες».

«Οποιοσδήποτε θρησκευτικός ηγέτης θέτει υπό αμφισβήτηση την πίστη ενός ανθρώπου είναι επαίσχυντος» επισήμανε ο δισεκατομμυριούχος σε ένα δελτίο τύπου.

«Κανείς ηγέτης, ιδίως ένας θρησκευτικός ηγέτης, δεν μπορεί να έχει το δικαίωμα να αμφιβάλλει για την θρησκεία ή την πίστη ενός άλλου ανθρώπου» υπογράμμισε ο Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ήδη καταφερθεί εναντίον του επικεφαλής της ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας όταν εκείνος είχε αμφισβητήσει την πολιτική σύνεσή του σε μια συνέντευξή του. Τότε, είχε ανακοινώσει ότι θα οικοδομήσει ένα τείχος στην θέση των συρματοπλεγμάτων που έχουν τοποθετηθεί στα σύνορα Μεξικού και ΗΠΑ στην περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος.