Ανάλυση της πορείας των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό έκανε στην καγκελάριο της Γερμανίας , Άνγκελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, αναφέρει σε βραδινή γραπτή δήλωση από τις Βρυξέλλες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στην δήλωση αναφέρεται ότι η συνάντηση Αναστασιάδη -Μέρκελ έγινε στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες και ότι η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε να ενημερωθεί για την πραγματική κατάσταση στις διαπραγματεύσεις . Στόχος, τόνισε, ο κ. Χριστοδουλίδης, είναι να διαπιστωθεί πως θα προχωρήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ώστε να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα, «το οποίο δεν θα αφήνει κενά ή τις όποιες εποικοδομητικές ή μη ασάφειες».

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Μέρκελ φαίνεται να κατανοεί πως «δεν είναι δυνατό να ανοίξουν ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας, αν δεν ομαλοποιηθούν οι σχέσεις της Άγκυρας με την Λευκωσία».

Εξάλλου, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής τονίστηκε η ανάγκη πως όλες οι υποχρεώσεις, που έχουν αναληφθεί από τα εμπλεκόμενα μέρη στο μεταναστευτικό πρέπει να τηρηθούν, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πρόσθεσε, δεν δείχνουν μείωση στον αριθμό των προσφύγων, που εισέρχονται σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επισήμανε, ακόμα, ότι πρέπει να εξεταστούν και τα αίτια, που προκαλούν το φαινόμενο και να βρεθούν λύσεις.