Έκτακτη συνάντηση ΕΕ- Τουρκίας τον Μάρτιο για το προσφυγικό

Έκτακτη συνάντηση ΕΕ- Τουρκίας τον Μάρτιο για το προσφυγικό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει μια έκτακτη συνάντηση με ηγέτες της Τουρκίας για την προσφυγική κρίση στις αρχές Μαρτίου, είπε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. 

Αξιωματούχος της ΕΕ είπε πως, προς το παρόν, η συνάντηση έχει οριστεί για τις 5 Μαρτίου. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου αναμένονταν στις Βρυξέλλες χθες αλλά ακύρωσε το ταξίδι του λόγω της βομβιστικής ενέργειας στην Άγκυρα την Τετάρτη, που κόστισε τη ζωή σε 28 άτομα. 

Η απουσία του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και η συνεπακόλουθη ακύρωση των προπαρασκευαστικών συναντήσεων, της μίνι Συνόδου των 11 κρατών – μελών άλλαξε τον σχεδιασμό των Βρυξελλών για την άσκηση πιέσεων στην Τουρκία όμως δεν αναίρεσε τη σκληρή γραμμή που αναμένονταν να ακολουθήσουν οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης, γνωστές και ως η ομάδα του «Βίσενγκαρντ» (Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία, Ουγγαρία).

Εξάλλου σε συνέχεια των αναφορών για «σχέδιο Β», εάν αποτύχουν η τουρκοευρωπαϊκή προσέγγιση και η εμπλοκή του ΝΑΤΟ για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τσεχίας σημείωσε πως «εάν  η ροή των 1.500 - 2.000 ανθρώπων την ημέρα συνεχιστεί έως τα μέσα Μαρτίου, θα είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία δεν τηρεί τις υποσχέσεις της και εμείς θα έχουμε την ανάγκη μιας άλλου είδους προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων».

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο