Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει μια έκτακτη συνάντηση με ηγέτες της Τουρκίας για την προσφυγική κρίση στις αρχές Μαρτίου, είπε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. 

Αξιωματούχος της ΕΕ είπε πως, προς το παρόν, η συνάντηση έχει οριστεί για τις 5 Μαρτίου. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου αναμένονταν στις Βρυξέλλες χθες αλλά ακύρωσε το ταξίδι του λόγω της βομβιστικής ενέργειας στην Άγκυρα την Τετάρτη, που κόστισε τη ζωή σε 28 άτομα. 

Η απουσία του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και η συνεπακόλουθη ακύρωση των προπαρασκευαστικών συναντήσεων, της μίνι Συνόδου των 11 κρατών – μελών άλλαξε τον σχεδιασμό των Βρυξελλών για την άσκηση πιέσεων στην Τουρκία όμως δεν αναίρεσε τη σκληρή γραμμή που αναμένονταν να ακολουθήσουν οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης, γνωστές και ως η ομάδα του «Βίσενγκαρντ» (Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία, Ουγγαρία).

Εξάλλου σε συνέχεια των αναφορών για «σχέδιο Β», εάν αποτύχουν η τουρκοευρωπαϊκή προσέγγιση και η εμπλοκή του ΝΑΤΟ για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τσεχίας σημείωσε πως «εάν  η ροή των 1.500 - 2.000 ανθρώπων την ημέρα συνεχιστεί έως τα μέσα Μαρτίου, θα είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία δεν τηρεί τις υποσχέσεις της και εμείς θα έχουμε την ανάγκη μιας άλλου είδους προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων».