Τρεις Βούλγαροι, μέλη πληρώματος ελικοπτέρου που εργάζονταν στην υπηρεσία παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, και είχαν απαχθεί τον Ιανουάριο από το Νταρφούρ στο Σουδάν, αφέθηκαν ελεύθεροι, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη (6/6) το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.
Οι τρεις άνδρες θα μεταφερθούν στο Χαρτούμ και στη συνέχεια στη Βουλγαρία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι Βούλγαροι είχαν απαχθεί από έναν διάδρομο απογείωσης περίπου 60 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της ελ Γενέινα, πρωτεύουσα του κρατιδίου του Δυτικού Νταρφούρ, στις 13 Ιανουαρίου.

Τους τελευταίους έξι μήνες έχουν αυξηθεί οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Νταρφούρ, καθώς έχουν πολλαπλασιαστεί οι δολοφονικές επιθέσεις της κυβέρνησης σε κατοικημένες περιοχές, όπως επεσήμανε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

«Από τον Δεκέμβριο του 2010, η σημαντική αύξηση των επιθέσεων από την κυβέρνηση σε κατοικημένες περιοχές και οι αεροπορικές επιθέσεις έχουν προκαλέσει το θάνατο και τον τραυματισμό πολλών αμάχων, υλικές ζημιές, και έχουν αναγκάσει περισσότερους από 70.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, κυρίως από τις εθνοτικές μειονότητες των Ζαγκάουα και Φουρ που συνδέονται με τους αντάρτες».

«Οι κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζουν να παραβιάζουν ατιμώρητες τους κανόνες του πολέμου στις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις εναντίον των δυνάμεων των ανταρτών», επισημαίνει το HRW.