Σε μία δήλωση – βόμβα προχώρησε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έκανε ξεκάθαρα λόγο για υπαρκτό «κίνδυνο πολέμου», μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων που διεξάγει η Άγκυρα στη Συρία.

«Η Τουρκία έχει εμπλακεί (στρατιωτικά) στη Συρία (…). Εκεί, υφίσταται ένας κίνδυνος να ξεσπάσει πόλεμος (με τη Ρωσία) και για αυτό ακριβώς το λόγο το Συμβούλιο Ασφαλείας (του ΟΗΕ) θα συγκληθεί απόψε» είπε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter.

Ο Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε επιπλέον ότι «η Ρωσία δεν θα τα καταφέρει με το να υποστηρίζει μονομερώς τον (πρόεδρο της Συρίας) Μπασάρ αλ Άσαντ» και τάχθηκε υπέρ του να ασκηθούν «πιέσεις» στη Μόσχα προκειμένου να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για τη Συρία.

«Δεν θέλω να αποκλείσω τη Ρωσία από τη λύση. Εγώ ο ίδιος πήγα στη Μόσχα για να πω στον Βλαντιμίρ Πούτιν: "Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι ώστε να επιτευχθεί αυτή η πολιτική μετάβαση". (…) Όμως δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι την ίδια ώρα που διαπραγματευόμαστε, βομβαρδίζουν αμάχους» προσέθεσε ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους.

«Πρέπει να πείσουμε τη Μόσχα να βρει μία πολιτική λύση, αυτό θα είναι καλύτερο και για τα ρωσικά συμφέροντα» προσέθεσε ο ίδιος.

ΗΠΑ: Δεν εφοδιάζουμε τους κούρδους

Την ίδια ώρα, το Στέιτ Ντιμπαρτμεντ απέρριψε τους ισχυρισμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι οι ΗΠΑ εξοπλίζουν τους κούρδους αντάρτες YPG στην Τουρκία. «Δεν έχουμε παραδόσει όπλα οποιουδήποτε είδους στις YPG και δεν έχουμε καμία απόδειξη που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό ότι οι YPG με κάποιο τρόπο διοχετεύουν αμερικανικά όπλα στο PKK», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ, απαντώντας στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

Νωρίτερα σήμερα ο Ερντογάν υποστήριξε ότι από τα αμερικανικά όπλα που έχουν σταλεί στους Σύρους αντάρτες «τα μισά κατέληξαν στα χέρια του Νταές (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) και τα άλλα μισά στα χέρια του PYD», του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης, ένοπλη πτέρυγα του οποίου θεωρούνται οι YPG.