current views are: 10

19 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση20:26

Λευκός καπνός στις Βρυξέλλες – Συμφωνία με τη Βρετανία για παραμονή στην ΕΕ

Σε συμφωνία φέρεται πως κατέληξε η Βρετανία με την ΕΕ σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις ηγετών.

Δημοσίευση 20:26’

Σε συμφωνία φέρεται πως κατέληξε η Βρετανία με την ΕΕ σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις ηγετών.

Συμφωνία για παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ επετεύχθη κατά τη διάρκεια του δείπνου των 28 ηγετών. Πρώτη ήταν η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, που ανακοίνωσε την είδηση γράφοντας στις 11 το βράδυ στο Twitter ότι το δράμα τελείωσε. Λίγο αργότερα το επιβεβαίωσε  ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ  ο οποίος ανάρτησε ένα μήνυμα στο Twitter για συμφωνία. Συγκεκριμένα έγραψε: «Συμφωνία: Ομόφωνη υποστήριξη για ένα νέο διακανονισμό για παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ»

«Διαπραγματεύτηκα μια συμφωνία για να δοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα ειδικό καθεστώς στην ΕΕ. Αύριο θα το παρουσιάσω στο υπουργικό συμβούλιο» έγραψε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στο Twitter λίγο πριν τις 12 το βράδυ.

Το περιεχόμενο της συμφωνίας αυτής ανακοίνωσε λίγο αργότερα σε συνέντευξη Τύπου ο Κάμερον λέγοντας μεταξύ άλλων πως η Βρετανία δεν θα προχωρήσει περαιτέρω στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ότι θα θέσει τη συμφωνία στο λαό, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το δημοψήφισμα.

 

«Η συμφωνία που καταλήξαμε τώρα είναι καλή, δίκαιη και νόμιμη» δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ ο Ντόναλντ Τουσκ απαντώντας στο σχόλιο του Κάμερον ότι δεν αγαπά τις Βρυξέλλες αλλά τη Βρετανία είπε: «Αγαπώ τη Βρετανία και αγαπώ τις Βρυξέλλες».

Τι προηγήθηκε της συμφωνίας

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μποχούσλαβ Σομπότκα, είχε δηλώσει ότι ένα προσχέδιιο συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας ολοκληρώνεται από στιγμή σε στιγμή ενώ σύμφωνα με άλλο ευρωπαίο αξιωματούχο ήταν ήδη σε εξέλιξη το δείπνο των 28 ηγετών. Ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι στο τραπέζι υπάρχει ένα κείμενο.

«Μια τελική συνάντηση μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι επιτέλους καθοδόν» επισήμανε ο Σομπότκα ενώ ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ υποστήριξε ότι το προσχέδιο συμφωνίας έχει ολοκληρωθεί με στόχο την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

«Υπάρχει ένα προσχέδιο (συμφωνίας) που θα κατατεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εντός ολίγων λεπτών» ανακοίνωσε ο Μούσκατ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, πριν από τη Σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

«Τα κεντρικά σημεία του σχεδίου αποτελούν έναν συμβιβασμό, στον οποίο ο καθένας προσέφερε από λίγο. Ωστόσο πιστεύω ότι αποτελούν σίγουρα τις βάσεις για μία συμφωνία, σε κάθε περίπτωση το ελπίζω» προσέθεσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Μάλτας.

«Δεδομένου ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, το τελευταίο προσχέδιο για το #UKinEU (η Βρετανία εντός της ΕΕ) αναμένεται να είναι ένας καλός συμβιβασμός» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε λίγο αργότερα η αντιπροσωπεία της Μάλτας στην ΕΕ στον λογαριασμό της στο Twitter, επικαλούμενη τον Μούσκατ.

Οι συνομιλίες που ξεκίνησαν από χθες ήταν αρκετά δύσκολες δεδομένων των αντιδράσεων στις απατήσεις τιυ Λονδίνου. Ενδεικτικό είναι εξάλλου ότι η προγραμματισμένη για τις 17:00 (ώρα Ελλάδος) συνεδρίαση – που αρχικά επρόκειτο να ξεκινήσει το πρωί- αναβλήθηκε και ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ζητήθηκε από τους ηγέτες να κλείσουν δωμάτια σε ξενοδοχεία για απόψε.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Η συνεδρίαση που ήταν προγραμματισμένη για τις 15:00 ώρα Γκρίνουιτς μόλις ακυρώθηκε και η συνάντηση των ηγετών αναβλήθηκε, το νωρίτερο για το δείπνο. Τους ζητήθηκε να κλείσουν ξενοδοχεία για αύριο», είπε ο αξιωματούχος αυτός.

Στο ίδιο κλίμα, ήταν και η ανάρτηση του εκπροσώπου του Ντόναλντ Τουσκ, Πρέμπεν Άαμαν. Πάντως, βρετανός αξιωματούχος εμφανίζεται αισιόδοξος ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες για μία συμφωνία απόψε το βράδυ. «Έχει γίνει κάποια πρόοδος στα περισσότερα ζητήματα, όμως υπάρχουν και θέματα που είναι ακόμη άλυτα», είπε η πηγή αυτή. «Πιστεύουμε ότι υπάρχει πιθανότητα, μια καλή πιθανότητα, να καταλήξουμε (σε συμφωνία), ενδεχομένως κατά τη διάρκεια του δείπνου απόψε», πρόσθεσε.

«Δανείσαμε την Ελλάδα με 70 δισ. ευρώ, είναι μια μορφή αλληλεγγύης. Χρησιμοποιήσαμε δημοσιονομικούς πόρους για την Ελλάδα. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα δώσουμε τίποτα στη Μεγάλη Βρετανία» δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη σήμερα το απόγευμα.

«Και εγώ σας το λέω απλά: εάν οι Βρετανοί θελήσουν να βγουν από την Ευρώπη θα λυπηθώ. Θα λυπηθώ για την Ευρώπη, θα λυπηθώ για τη Μ. Βρετανία, θα λυπηθώ για τη Γαλλία, γιατί είμαστε σύμμαχοι με τους Βρετανούς. Θα το καταγράψω όμως και θα προχωρήσω παίρνοντας πρωτοβουλίες για την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος», υπογράμμισε ο γάλλος πρόεδρος.

 


σχετικα αρθρα