current views are: 4

19 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση23:07

Κάμερον: Δεν αγαπώ τις Βρυξέλλες αλλά τη Βρετανία – Τι περιλαμβάνει η συμφωνία με ΕΕ

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας στην οποία έφτασε σήμερα με τους άλλους ηγέτες της ΕΕ περιέγραψε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, λέγοντας μεταξύ άλλων πως η χώρα του δεν πρόκειται προχωρήσει σε περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Δημοσίευση 23:07’

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας στην οποία έφτασε σήμερα με τους άλλους ηγέτες της ΕΕ περιέγραψε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, λέγοντας μεταξύ άλλων πως η χώρα του δεν πρόκειται προχωρήσει σε περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

«Διαπραγματεύτηκα μια συμφωνία για να δοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα ειδικό καθεστώς στην ΕΕ» δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον  σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μετά το πέρας της Συνόδου, στην οποία αποτράπηκε το Brexit.

Περιγράφοντας το περιεχόμενο της συμφωνίας αυτής είπε μεταξύ άλλων ότι: «Δεν αγαπώ τις Βρυξέλλες αλλά τη Βρετανία και γι ‘ αυτήν θα παλέψω».

Κατά την εκτίμησή του η συμφωνία προσφέρει στο Λονδίνο τα καλύτερα στοιχεία «και από τους δύο κόσμους» και συγχρόνως εκπληρώνει τις δεσμεύσεις που είχε κάνει στην έναρξη της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για τις μεταρρυθμίσεις. 

Όπως είπε η Βρετανία θα εξαιρεθεί από την περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ότι δεν πρόκειται να γίνει μέρος ενός ευρωπαϊκού υπερκράτους.

Επίσης σημείωσε ότι η Βρετανία δεν θα υποχρεωθεί ποτέ ξανά να διασώσει χώρες της Ευρωζώνης και ότι η συμφωνία προβλέπει ότι δεν θα υπάρχουν διακρίσεις κατά των βρετανικών επιχειρήσεων επειδή είναι εκτός Ευρωζώνης.

Ακόμη έκανε λόγο για «φρένο» στα επιδόματα επταετίας σε μετανάστες.

Όπως ανακοίνωσε θα παρουσιάσει τη συμφωνία αύριο στο υπουργικό συμβούλιο και τη Δευτέρα στο κοινοβούλιο. Επίσης ανακοίνωσε ότι θα προτείνει την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην εκστρατεία ενόψει του δημοψηφίσματος στη χώρα του για το ζήτημα αυτό,. Ωστόσο σε ερωτήσεις δύο βρετανικών μέσων (Sky News και BBC) για το αν θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου απέφυγε να απαντήσει και είπε ότι πρώτα θα παρουσιάσει αύριο την συμφωνία στο υπουργικό συμβούλιο και μετά θα κάνει οποιαδήποτε ανακοίνωση.

Τη Δευτέρα θα παρουσιάσει τη συμφωνία στη Βουλή.

Μερικά από τα βασικότερα σημεία του κειμένου συμφωνίας είναι τα εξής: Αλλαγή Συνθήκης

Δύο από τις πρόνοιες της συμφωνίας πρόκειται να εγγραφούν σε αναθεωρημένα άρθρα της Συνθήκης της ΕΕ: μια ειδική εξαίρεση της Βρετανίας από την περαιτέρω ολοκλήρωσή της, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που αποκαλείται «όλο και πιο στενή ολοκλήρωση»· και η δίκαιη αντιμετώπιση των χρηματοπιστωτικών και οικονομικών διευθετήσεων ανάμεσα στην ευρωζώνη και τα κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν ανήκουν στην οικονομική και νομισματική ένωση.

Επιδόματα εργαζομένων

Η Βρετανία θα αποκτήσει το δικαίωμα να αρνείται την καταβολή διαφόρων επιδομάτων σε νεοαφιχθέντες εργαζόμενους από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ για τα πρώτα τέσσερα χρόνια της παραμονής τους στην επικράτειά της· θα αποκτήσει τη δυνατότητα να εφαρμόζει αυτό το μέτρο για τουλάχιστον επτά χρόνια από την ημερομηνία της εφαρμογής του.

Επιδόματα παιδιών

Ένα πανευρωπαϊκό σύστημα καταγραφής που αφορά την καταβολή επιδομάτων παιδιού ή παιδιών που ζουν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ τίθεται σε εφαρμογή για τους μετανάστες σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος άμεσα και για τους πάντες από 1ης Ιανουαρίου 2020. Βάσει του συστήματος αυτού, οι κυβερνήσεις θα αποφασίσουν τα επίπεδα των επιδομάτων που καταβάλλονται.

Χώρες εντός και εκτός Ευρωζώνης

Το κείμενο τονίζει την ανάγκη να εφαρμόζονται «ισότιμοι όροι ανταγωνισμού» σε ότι αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την τραπεζική. Παραχωρεί στη Βρετανία το δικαίωμα να εποπτεύει χρηματοπιστωτικούς θεσμούς και αγορές ώστε να εγγυάται την χρηματοοικονομική σταθερότητα. Αλλά πάντως συμφωνήθηκε «με την επιφύλαξη» των υπαρχουσών δυνατοτήτων των θεσμών της ΕΕ να αναλαμβάνουν δράση για να προασπίζουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα.


σχετικα αρθρα