Ο δικαστής που επιβλέπει την αντιδικία μεταξύ της Αργεντινής και των επενδυτικών εταιρειών κερδοσκοπικού κεφαλαίου (Hedge funds), που διακρατούν αθετημένα κρατικά της χρεώγραφα, ανακοίνωσε χθες την καλή του θέληση να άρει κάποιες από τις δικαστικές αποφάσεις που εμπόδιζαν τη χώρα να αποπληρώσει κάποια από τα χρέη της, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσει τη δυνατότητα να υπαναχωρήσει όποτε αυτός το κρίνει.

Ο Αμερικανός δικαστής του Μανχάταν Τόμας Γκριέσα δήλωσε πως η άρση των αποφάσεων αυτών εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, αρκεί κι η Αργεντινή από την πλευρά της να άρει δύο νομοθεσίες που αφορούν τα χρέη της και τις πιστώτριες χώρες που συμφωνούν περί ενός συμβιβασμού έως τις 29 Φεβρουαρίου.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να επαινέσει την πρόοδο που έχει επιδείξει η Αργεντινή στην κατεύθυνση της επίλυσης των χρεωστούμενων «με ειλικρίνεια και καλή πίστη».

Οι αποφάσεις αφορούν 49 αγωγές από επενδυτικές εταιρείες, οι οποίες διεκδικούν ισότιμη αντιμετώπιση με τους κατόχους αθετημένων κρατικών χρεωγράφων της Αργεντινής, περιλαμβανομένου και αυτής που κατέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μόχλευσης NML Capital Πολ Σίνγκερ, ο οποίος αξιώνει πλήρη αποπληρωμή των ομολόγων του.

Ο Γκρίεσα εξήγησε πως δεν μπορεί να άρει πλήρως τις δικαστικές αποφάσεις ένεκα της εκρεμμούσης έφεσης που έχει καταθέσει η Αργεντινή στο 2ο Εφετείο του Μανχάταν.

Μολαταύτα, η απόφαση τούτη κρίνεται ως μία νίκη για τη Νοτιοαμερικανική χώρα, η οποία αγωνίζεται να ξανασταθεί στα πόδια της στις διεθνείς κεφαλαιακές αγορές, αποπληρώνοντας ένα μέρος από τα αθετηθέντα κρατικά ομόλογα, που δεν είχαν αναδιαρθρωθεί το 2005 και 2010 σε χρεώγραφα ανταλλαγής (swaps). Νωρίτερα, εντός του μηνός, η Αργεντινή είχε προτείναι να καταβάλει 6,5 δισεκ. δολάρια προκειμένου να επιτύχει συμβιβασμό.

Όπως δήλωσε ο Γκριέσα, το σημείο καμπής για την θετική απόφασή του υπήρξε η εκλογή του Μαουρίσιο Μάκρι στην προεδρία της Αργεντινής, καθώς η προκάτοχός του Κριστίνα Φερνάντες είχε αρνηθεί κάθε συμβιβασμό με τους εξωτερικούς δανειστές και διακρατητές ομολόγων της.