ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 14 νεκροί στη Βεγγάζη

Δημοσίευση 21 Φεβρουαρίου 2016, 21:01 / Ανανεώθηκε 21 Φεβρουαρίου 2016, 10:52
Τουλάχιστον 14 νεκροί στη Βεγγάζη
Facebook Twitter Whatsapp

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν χθες στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης με αποτέλεσμα τουλάχιστον 14 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 32 να τραυματιστούν, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν χθες στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης με αποτέλεσμα τουλάχιστον 14 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 32 να τραυματιστούν, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Το πρακτορείο ειδήσεων LANA, το οποίο πρόσκειται στην κυβέρνηση την οποία αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα, μετέδωσε πως όλοι οι νεκροί ήταν στρατιώτες πιστοί στην κυβέρνηση, που ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με ισλαμιστές.

Πέντε χρόνια μετά την εξέγερση που ανέτρεψε τον Μουάμαρ Καντάφι, η Λιβύη παραμένει σε ασταθή κατάσταση και ισλαμιστικές οργανώσεις εκμεταλλεύονται το κενό εξουσίας και ασφάλειας για να επεκτείνουν τα ερείσματα και την επιρροή τους.

Δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, μία στην Τρίπολη και μια δεύτερη, που αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα κι έχει μετακινηθεί στα ανατολικά, αναμετρώνται για την εξουσία, υποστηριζόμενες από διάφορες ένοπλες ομάδες.

Οι «τέσσερις μάρτυρες των αραβικών λιβυκών ένοπλων δυνάμεων της περιοχής της Βεγγάζης» σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας «στρατιωτικής επιχείρησης με την ονομασία "το αίμα του μάρτυρα" και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της πόλης αλ Μαρτζ», 1.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, μετέδωσε το LANA. Δεν διευκρίνισε ποιος ήταν ο στόχος της επιχείρησης. Αργότερα, το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε πως σε δύο νοσοκομεία της Βεγγάζης μεταφέρθηκαν δέκα πτώματα στρατιωτών πεσόντων στην επιχείρηση.

Κατά το LANA, που επικαλέστηκε ιατρικές πηγές, άλλοι 34 τραυματίες εισήχθησαν σε διάφορα νοσοκομεία.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η Βεγγάζη έχει μετατραπεί σε θέατρο αιματηρών μαχών ανάμεσα, από τη μια μεριά, ένοπλων οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) και της Άνσαρ Ασαρία, που πρόσκειται στην αλ Κάιντα, και από την άλλη δυνάμεων πιστών στην κυβέρνηση που αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα.

Την περασμένη εβδομάδα ένα μαχητικό αεροσκάφος των δυνάμεων της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης καταρρίφθηκε στη Βεγγάζη ενώ έκανε επιδρομή εναντίον θέσεων μιας οργάνωσης που πολεμά εναντίον της κυβέρνησης, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.

Την Παρασκευή μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ εξαπέλυσαν επιδρομή εναντίον εγκαταστάσεων που φέρονται να χρησιμοποιούνταν για την εκπαίδευση εξτρεμιστών στη Σαμπράτα, στη δυτική Λιβύη. Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους δύο μέλη του προσωπικού της πρεσβείας της Σερβίας, που είχαν απαχθεί τον Νοέμβριο.