Η Αμερικανίδα συγγραφέας Χάρπερ Λι, που έζησε ήσυχα μετά την κυκλοφορία του κλασικού μυθιστορήματός της Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια (1960), κηδεύτηκε χθες, έπειτα από μια ιδιωτική τελετή στην γενέτειρά της, στην πολιτεία Αλαμπάμα, όπως έκανε γνωστό η δικηγόρος της.

Η κηδεία της έγινε μόλις μια μέρα μετά την ανακοίνωση του θανάτου της Λι στον ύπνο της, σε ηλικία 89 ετών, στην πόλη Μονρόουβιλ, όπου είχε γεννηθεί.

Στην τελετή παρέστησαν μέλη της οικογένειας και φίλοι, ενώ ο Γουέιν Φλιντ, καθηγητής του πανεπιστημίου Όμπερν, εκφώνησε τον επικήδειο, διευκρίνισε η δικηγόρος της Λι, η Τόνια Κάρτερ.

Η φημισμένη συγγραφέας, για την οποία εκφράστηκαν επαινετικά πολλές γνωστές προσωπικότητες στις ΗΠΑ μετά την δημοσίευση είδηση του θανάτου της — από την τηλεοπτική παρουσιάστρια Όπρα Ουίνφρι ως τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους — κηδεύτηκε πλάι στον πατέρα της, τη μητέρα της και την αδελφή της Άλις, ανέφερε ακόμη η Κάρτερ.

Για πολλά χρόνια ζούσε είτε μαζί με την αδελφή της Άλις Λι στο Μονρόουβιλ ή σε ένα διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη.

Η Χάρπερ Λι είχε κερδίσει το βραβείο Πούλιτζερ το 1960 για το μυθιστόρημα Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια, τη συγκλονιστική ιστορία της μικρής Σκάουτ που βιώνει τις φυλετικές και κοινωνικές διακρίσεις στον αμερικανικό Νότο τη δεκαετία του 1930. Το βιβλίο μεταφράστηκε σε 40 γλώσσες και μεταφέρθηκε με επιτυχία στον κινηματογράφο.

Στο δεύτερο βιβλίο της Χάρπερ Λι, με τίτλο Βάλε έναν φύλακα, εκδόθηκε μόλις πέρυσι, έγινε πολύ γρήγορα μπεστ σέλερ. Στο πρώτο βιβλίο ο δικηγόρος Άτικους Φιντς, ο πατέρας της μικρής Σκάουτ που αφηγείται τα γεγονότα, υπερασπίζεται ανεπιτυχώς έναν μαύρο που κατηγορείται αδίκως ότι βίασε μια λευκή. Όμως στον "Φύλακα", ο ηλικιωμένος πλέον Άτικους εμφανίζεται να έχει ρατσιστικές απόψεις, απογοητεύοντας την ενήλικη πλέον Σκάουτ. Η Χάρπερ Λι λέγεται ότι είχε γράψει πρώτα το δεύτερο μυθιστόρημα, αλλά καθ' υπόδειξη ενός εκδότη, το άφησε στην άκρη για να αφηγηθεί την ιστορία των φυλετικών διακρίσεων στο Νότο μέσα από τα μάτια ενός παιδιού.

Για πολλά χρόνια η Λι, μια ντροπαλή γυναίκα που δεν παντρεύτηκε ποτέ, ζούσε ήσυχα, αρνούμενη πάντα να δίνει συνεντεύξεις.