Η Ρουμανία ζήτησε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει έκτακτα μέτρα για να αποζημιώσει τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων που επηρεάστηκαν από την πτώση των πωλήσεων λόγω της θανατηφόρας επιδημίας που ξέσπασε στη Γερμανία.

«Απευθύναμε μια επιστολή στον επίτροπο Γεωργίας Ντάτσιαν Τσιόλος ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει την υιοθέτηση έκτακτων μέτρων για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί», είπε ο υπουργός Γεωργίας Βαλέριου Ταμπάρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η μεγαλύτερη ένωση παραγωγών κηπευτικών της Ρουμανίας, η Hortifruct, εκτιμά ότι θα έχει απώλειες ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι τα τέλη Αυγούστου εάν συνεχιστεί η κρίση. Το σύνολο των απωλειών από όλους τους παραγωγούς της χώρας θα γίνει γνωστό τις επόμενες ημέρες.

Ο Ταμπάρα εγγυήθηκε ότι η ντόπια παραγωγή δεν παρουσιάζει κανένα κίνδυνο για τους καταναλωτές και κάλεσε τους Γερμανούς και τους Τσέχους καταναλωτές, οι χώρες των οποίων απαγόρευσαν τις εισαγωγές από τη Ρουμανία, να καταναλώνουν ρουμανικά κηπευτικά χωρίς κανένα φόβο.