Οι Ευρωπαίοι οφείλουν να περιμένουν πριν επέμβουν στη Λιβύη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) να τους το ζητήσει μια νόμιμη κυβέρνηση, τόνισε η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι σε συνέντευξή της η οποία δημοσιεύεται στον γαλλικό Τύπο. 

«Η εξουδετέρωση του Ντάες δεν μπορεί να γίνει με αποτελεσματικό τρόπο παρά μόνο από μια νόμιμη λιβυκή κυβέρνηση, υπεύθυνη για την ασφάλεια» της χώρας, δήλωσε η Μογκερίνι στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Journal du Dimanche και δημοσιεύεται μετά την επιδρομή των ΗΠΑ εναντίον ενός στρατοπέδου τζιχαντιστών στη Σαμπράτα, 70 χλμ. δυτικά της Τρίπολης, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 49 άνθρωποι. 

«Στη Λιβύη, είναι οι Λίβυοι οι ίδιοι εκείνοι που πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτήν την απειλή, ενώ ο λιβυκός λαός είναι εξαντλημένος, και πρέπει να δοθεί τέλος σ' αυτό το χάος», συνέχισε η Μογκερίνι. 

«Υποστηρίζουμε εδώ και πολλούς μήνες τις προσπάθειες για να αναλάβει την εξουσία μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες, ειδικά η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για να εγκριθεί η μελλοντική κυβέρνηση. Αν πρόκειται να τους βοηθήσουμε, πρέπει εκείνοι να το πουν, διότι γνωρίζουν τη χώρα τους καλύτερα από ό,τι εμείς. Η επιλογή να ζητηθεί ενδεχόμενη υποστήριξη για να αντιμετωπιστεί το Ντάες είναι δική τους», πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας ένα αραβικό ακρώνυμο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Λιβύης Φάγεζ αλ Σαράτζ παρουσίασε χθες στο κοινοβούλιο του Τομπρούκ το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, προσπαθώντας να πείσει τους βουλευτές να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης την Τρίτη.