Η ροή των προσφύγων συνεχίζεται κανονικά είναι το συμπέρασμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε η εκπρόσωπός της Νατάσα Μπερτό σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ώρες στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι σχεδόν 5.000 άνθρωποι.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι η διέλευση των προσφύγων από τα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ είναι ακόμα «δυνατή» και κληθείσα να σχολιάσει τα δημοσιεύματα σχετικά με κλείσιμο των συνόρων από την ΠΓΔΜ στους Αφγανούς, σημείωσε πως κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου υπήρχε συνεχής επικοινωνία μεταξύ των αρχών των κρατών της λεγόμενης οδού των Δυτικών Βαλκανίων και πως το συμπέρασμα της Επιτροπής είναι πως η ροή των προσφύγων συνεχίζεται.

«Κατά τις επαφές που είχαμε, πληροφορηθήκαμε ότι δεν έχουν κλείσει πλήρως τα σύνορα», δήλωσε η Ν. Μπερτό ενώ έκανε λόγο για «συντονισμό» μεταξύ των συγκεκριμένων κρατών σε σχέση με τη διαχείριση των ροών.

Η ίδια εξέφρασε την ικανοποίηση της Επιτροπής για τα συμπεράσματα της Συνόδου, σύμφωνα με τα οποία τα ευρωπαϊκά κράτη συμφωνούν ότι θα σταματήσουν την πρακτική της μεταφοράς των βαρών από το ένα κράτος-μέλος στο άλλο, αλλά και τις μη συντονισμένες ενέργειες. «Τα ευρωπαϊκά κράτη επέλεξαν την ευρωπαϊκή προσέγγιση» δήλωσε η Ν. Μπερτό.

Ωστόσο τις τελευταίες ώρες παραμένουν εκεί εγκλωβισμένοι χιλιάδες άνθρωποι καθώς από τη μία δεν μπορούν να περάσουν οι Αφγανοί και από την άλλη καθυστερούν πάρα πολύ οι διαδικασίες ταυτοποίησης σε Σύρους και Ιρακινούς.